Skördetid att minnas

Jag var på marknad i Vinterviken häromdagen. Det är en liten oas strax utanför Stockholms innerstad. Under augusti och halva september har de skördemarknad på söndagarna. Genuint, varmt och vänligt. Jag köpte blå och gröna bönor, hembakt bröd och en squash som såg ut som en pumpa.

Och så röda vinbär, eftersom min egen buske där hemma vägrade ge några bär i år. Sen satte jag mig på kaféet med en latte (ja, man är väl storstadsbo…) och en hembakt grov kanelbulle och bara tittade på folk. Lät en timme gå utan att fylla den med något mer än bara vila och ro.

Jag kommer att minnas den där söndagen senare i vinter. Drömma om den timmen och om den tid på året när skörden kommer. När allt man kan önska finns färskt och närodlat runt hörnet.
Väl hemma tog sönerna vid och lagade rotfrukter i ugn, med massor av
färska kryddor, en liten köttbit och egen tzatziki till. Den måltiden kommer jag också att minnas i vinter. Och då ska jag plocka fram just det här numret av Allt om Mat, där en nästan likadan rotfruktslåda är på omslaget.
Den är skapad av Lena Söderström, en mästare i köket. Fler av hennes goda skörderecept finns i senaste numret. Mer inspiration står bland andra Karin Fransson för. Örtkryddorna är hennes signum, och det märks i recepten. I senaste numret bjuder hon hem oss till sitt privata kök, en titt som också ger inspiration.

Nu pratar vi om…

  • Nu är det högsäsong för Bondens egen marknad, som hjälper konsumenter att hitta lokala producenter över hela landet. I år öppnar nya marknader i Huddinge, Nyköping och Uppsala. Totalt finns det populära konceptet därmed på 19 svenska orter. Den 18 september är det temadag för betor av alla de slag. Läs mer på bondensegen.com.
  • Livsmedelsverket har agerat för att hindra Findus från att använda märkningarna ”utan onödiga tillsatser” och ”utan konserveringsmedel” på frysta färdigrätter. Påståendena är vilseledande, anser myndigheten och påtalar bland annat att frysta produkter normalt inte innehåller konserveringsmedel. Förvaltningsrätten i Uppsala håller med om att konsumenterna klarar sig bättre utan utan-märkning och förbjuder företaget att använda formuleringarna.
  • När tidningen tagit slut kan man alltid gå till alltommat.se, som innehåller många tusen recept och dessutom massor om vin. Från och med nu fi nns vi även på Facebook. Och på Twitter kan du som vanligt följa våra konversationer på max 140 tecken.

Förra krönikan

NUVARANDE Skördetid att minnas
NÄSTA Sväng ihop en snabb lasagne