Vad är skillnaden mellan vinerna i Champagne och andra mousserande?Vinexperten Gunilla Hultgren Karell vet.

Fråga: Hur stor skillnad är det egentligen på en crémant de Bourgogne och en äkta champagne?

Jag tänker främst på framställning, jordmån och smak. Står det i relation till prisskillnaden tycker du?

/Mimmi

Vinexperten: Det finns många likheter mellan en crémant de Bourgogne och en champagne

Framställningsmetoderna är desamma, ofta använder man samma druvor, det vill säga i huvudsak pinot noir och chardonnay. Men smaken skiljer sig lite åt från varandra. Det beror framför allt på klimat och jordmån.

Det är kyligare i Champagne och druvorna får en lång mognadsprocess. Syran är hög, vilket är en förutsättning för att det ska bli riktigt bra fräschör och stuns i mousserande vin. Jorden i distriktet är kalkrik, vilket också bidrar till den speciella eleganta, lite strama smaken en champagne får. Lägg därtill den långa traditionen som gjort distriktet och människorna där till specialister inom istt område.

Visst liknar crémant de Bourgogne champagne i mycket, men det är en storlek mindre vad det gäller komplexitet, elegans och fräschör. Jag tycker att skillnaden i smak står i relation till prisskillnaden. Sedan beror det naturligtvis på när och hur drycken ska serveras.

Snabbskola om champagne:

 

Följ med Allt om Mat till Champagne!

Den 18-21 oktober 2018 tar vår ciceron, Michaela Jolin, med oss på en härlig resa i Champagne. Vi kommer att röra oss i denna fantastiska vinregions hjärta. I staden Reims, där vi kommer att bo under vistelsen, ligger några av de allra största och mest berömda champagnehusen.

Läs mer och boka resa här!

 

 

Här hittar du recept på goda drinkar med champagne!

NUVARANDE Skillnaden mellan champagne och mousserande
NÄSTA Påskmat på läckra sätt