Sju nya fyndviner att testa

Inte den starkaste vinmånaden kanske men några fynd finns det allt! Vingruppen har gett fynd-stämpel till 7 viner.

När vingruppen bedömer så är det prisvärdheten som står i centrum, vinets kvalitet ställs mot priset, vilket innebär att ett billigt likaväl som ett dyrt vin kan vara ett fynd.

Bland de nya vinerna som börjar säljas på Systembolaget idag, den 2 mars, så har vingruppens fyra medlemmar hittat sju fyndviner – här har du alla på ett bräde!

Röda viner


Domaine des Chesnaies Cuvée Prestige 2006
, (96848), Frankrike, 100 kronor
Silkeslent, örtigt och utsökt fruktigt vin. Gott till: Grillade lammkotletter, smörslungade haricots verts och pommes Anna.


Barbera d’Alba 2007
, (96699), Italien, 209 kronor
Elegant och rikt med mörkkryddig frukt, violer, vingummi och balanserade syror. Gott till: Pappardelle med kryddig sås på salsicciakorv.


Vita viner


Riesling Von den Terrassen 2007
, (96435), Kremstal, Österrike
Stiligt fräscht med ananas, gröna äpplen och grapefrukt. Gott till: en klassisk Salade Nicoise.


Bourgogne Les Murelles Chardonnay 2007
, (96557), Bourgogne, Frankrike, 97 kronor
Brakfynd! Öppet, gott smörigt, nötter och mineraler. Stiligt balanserat, ungt och friskt. Gott till: Enkel panerad kolja med frikassé på svamp, bacon, kapris och purjolök.
 


Dönnhoff Riesling trocken 2007
, (96833), Nahe, Tyskland, 149 kronor
Fin mineralitet, balans och läcker syra med inslag av persika och lite rosor i doften. Gott till: Pocherad vitling med rieslingsås, pressad potatis och vinbräserad fänkål.


A Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Spätlese Trocken 2007
, (96839), Pfalz, Tyskland
Ungt, spänstigt, lovande med enormt schvung i frukt och friskhet. Gott till: En inte fullt så het laksasoppa.


Mousserande viner


Veuve Cliquot Vintage Brut 2002
, (96611), Champagne, Frankrike, 475 kronor
Balanserat vin med snärt. Stramt mineraligt, mogna söta äpplen, hög läcker friskhet och lång elegant eftersmak. Gott till: Som fördrink och till halstrade pilgrimsmusslor med lite chilihetta.

 

Vingruppen på Allt om mat och VinVin.se bedömer vinernas kvalitet i förhållande till pris och provar 5000-7000 viner varje år.

Vinprovargruppen består av:

Mischa Billing, lektor i dryckeskunskap på restauranghögskolan i Grythyttan.

Jan Holmström
, tidigare chefredaktör på Allt om mat och författare till boken Vinprovning samt expert på franska viner.

Gunilla Hultgren Karell, erfaren provare både från Systembolaget och importörssidan.

Magnus Waern
, en av Sveriges främsta experter på tyska och österrikiska viner.