Sinnenas fest

Hittills har julen varit en dröm och en förhoppning, men precis nu är det dags att förverkliga den. Värma glöggen, koka knäcken, handla julskinkan.

Men förutom själva maten är det några saker som måste till för att det ska bli riktigt bra: nämligen fokus på här och nu, och förmågan att njuta av det som sinnena bjuder på.
Själv har jag misslyckats massor av gånger. Gått och drömt om underbara december men upptäckt – när jag väl är där – att det inte finns någon tid att landa i de julprojekt jag så gärna velat genomföra. Julmarknaderna. Matlagningen. Adventsminglet. Så i år har jag bestämt mig. Jag ska använda den här tidningen som planeringskalender och välja minst tre saker som verkligen ska bli av. Rita in dem i almanackan, ägna en stund av helgen till att planera dem, och sedan ge mig hän när det är dags för själva genomförandet.

I år blir glöggfesten en julbrunch i stället (se sid 32). Det tar lite tid att förbereda men ger mycket tillbaka när man själv får tid med gästerna. I stället för köpta klappar ska jag göra julgodis (sid 85) och småkakor (sid 90) tillsammans med familjen. Äta upp hälften direkt och lägga hälften i små paket. Och så ska jag baka saftigt och mjukt saffransbröd (se sid 93). Njuta av att få jobba med händerna i degen, andas in den speciella doften, se de nygräddade bullarna när plåten tas ur ugnen och sedan få känna smaken av den första tuggan varmt saffransbröd. Verkligen njuta av sinnenas fest!

Red. anm. Sidhänvisningar gäller nr 20, 2010.

Just nu pratar vi om…

Vi vann pris häromdagen när Måltidsakademien prisade årets bästa kokböcker. Allt om Mat:s Stora Kokboken fick det bästa priset av alla – nämligen Folkets röst. ”I denna imponerande lunta har Allt om Mat:s kvalificerade redaktörer och provkökslagare kokat ner 40 års samlad erfarenhet”, skriver juryn.

Den kokta julskinkan från Chark-företaget Nyhléns Hugosons vann Chark-SM 2010.
– Det viktigaste för vinnarna är att de har en typisk julskinkssmak som skiljer sig från vanlig kokt skinka, säger tävlingsledaren Dan Melin. Det handlar bland annat om en bra balans mellan sälta och sötma. Scans Julskinka Gourmet fick också högsta betyg och guldmedalj.

34 procent av de svenska konsumenterna vill ha ekologisk julskinka till jul, det visar en marknadsundersökning från Scan. Det är en ökning med 7 procent jämfört med
förra året. Av Scans totala julskinkeförsäljning i år är 6,6 procent ekoskinkor. Men trots att företagen levererar mer ekoskinka än någonsin kommer den ändå inte att räcka till alla som vill ha.

NUVARANDE Sinnenas fest
NÄSTA Fem enkla rätter på kyckling