Glöm det där med svåra recept och dyrbar köksutrustning. Lita på din hjärna och dina egna två händer. Det rådet ger kocken Jonas Lundgren, som nyligen tog silver i kock-VM.

 Köket i matstudion längst upp på Swedish Taste i Göteborg är kliniskt rent när fotografen och jag anländer för att träffa Jonas Lundgren. Inga råvaror, ingen kock, ingenting …
Hur ska detta gå? Vi vet att Jonas har ett tåg att passa två timmar senare och han har lovat oss att laga upp en trerätters-meny specialkomponerad för leva&bo:s läsare. Då kommer han, solbränd, leende och avslappnad.
– Jag ska bara gå ner i restaurangköket och se om jag kan låna lite grejer, säger han och återkommer sen med vad som ser ut som lite småsaker.
– Vi har världens bästa fisk och skaldjur här i Norden och då ska man inte krångla till det. Olivolja, salt och peppar räcker långt.
Själv har Jonas nått nästan så långt man kan som kock,
i tävlingssammanhang. Silvermedaljen i Bocuse d’Or (det officiella namnet på kock-VM i Lyon) väger tungt i den internationella krogvärlden.

"Svenskar är lite blyga"

Men vad var det som gjorde att just dina tävlingsrätter fick domarna på fall?
– Allt, hoppas jag. Smaken är givetvis grunden, men helheten måste fungera. Färger, uppläggning, presentation…
– Vi i Sverige är lite blyga.
I tävlingssammanhang gäller det att våga ta allt ett steg längre med färger och spektakulära presentationer, förklarar Jonas samtidigt som han försiktigt lägger några penséer på toppen av den krabbklo han ska servera som förrätt.
– Titta, visst ser maten godare ut när det riktigt lyser om den.
Allt går så lätt när Jonas lagar mat. Krabbklon passerar snabbt en kastrull kokande vatten medan Jonas vänder ner lite örter i olivolja och sen vips är förrätten klar.
Vad är det viktigaste för dig i ditt arbete som kock?
– Min hjärna och mina två händer, säger Jonas med ett brett leende. Jag kan klara mig utan det mesta i köket, men inte hjärnan och händerna.
Jonas har arbetat på många internationella stjärnkrogar runt om i världen. Nu senast på tvåstjärniga Bagatelle i Oslo.

Vi gör vår egen mat

Många pratar i dag om vårt fantastiska nordiska kök, vad är så speciellt med det?
– Vi använder våra egna råvaror och tillagar dem på bästa möjliga sätt. Det är den enda vägen man kan gå om man ska lyckas. Egna hits i stället för covers på andras.
Vad blir nästa steg i karriären?
– Jag vet inte riktigt, det är nog inte fel att avvakta lite och se vad som dyker upp, säger Jonas och medger att han fått en del erbjudanden.
Och det är lätt att förstå, för nu står inte bara en förföriskt lockande förrätt på bordet. Jonas har även, så där by the way, fått fram en pocherad hälleflunda på fänkålsbädd och en varm pärondessert. Och fortfarande har han gott om tid att hinna till sitt tåg . Hur den ekvationen gick ihop förstår ni när ni läser hans recept – de är garanterat lättlagade.

Jobbat på stjärnkrogar

Namn: Jonas Lundgren.
Ålder: 30.
Yrke: Kock.
Bor: På Lilla Essingen i Stockholm.
Bakgrund: Hotell- och restaurangutbildning på Globen. Jobbat utomlands på en mängd stjärnkrogar i Europa och USA, som French Laundry i Kalifornien och Bagatelle i Olso.
Fritidsintresse: Tränar och tävlar i fitness.
Aktuell: Silvermedaljör i Bocuse d’Or, kock-VM som nyligen avgjordes i Frankrike.

Laga Jonas meny

Kungskrabba med citronvinägrett & örter

Hälleflundra med pocherad fänkål och
stekt sidfläsk

Stekta päron med lagerblad och havtorn

 

NUVARANDE Silverkocken Jonas lagar lätt lyxmeny
NÄSTA Dyrare på Systemet