Stort grattis Sverige som under onsdagskvällen kammade hem silvret i världens mest prestigefyllda tävling för kockar - Bocuse d’Or. Sveriges kandidat Sebastian Gibrand slogs tillsammans med sitt lag mot 23 andra länder.

Efter att Sverige kvalade in till den stora VM-finalen förra året har förväntningar varit skyhöga på Sebastian Gibrand och hans team. Och det blev återigen en nordisk topp i den prestigefulla tävlingen. Sverige tog silvret med bara en minimal marginal till segrande Danmark. Och tredjeplatsen gick till Norge.

– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt, säger Sebastian Gibrand.

Det svenska teamet bestod av kandidat Sebastian Gibrand, kandidat, coach Tommy Myllymäki, commis Gustav Leonhard och President Svenska Bocuse d’Or Akademien Henrik Norström.

2Tommy-Myllymäki-och-Sebastian-Gibrand

Foto: Emil Andersson

Tommy Myllymäki och Sebastian Gibrand

2Sebastian-Gibrand-och-Gustav-Leonhardt

Foto: Emil Andersson

Sebastian Gibrand och Gustav Leonhardt.

På det svenska lagets tävlingsmeny stod bland annat ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever och en chartreuse. De tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Här är rätterna:

  • Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin.
  • Ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.
    2Sebastian-Gibrand-tävlar

    Foto: Emil Andersson

    Sebastian Gibrand.

    2Svenska-bidraget-Chartreuse

    Foto: Emil Andersson

    Svenska bidraget Chartreuse.

    2Svenska-bidraget-fatpresentationen

    Foto: Emil Andersson

    Svenska bidraget, det stora fatet med kalvracks i mitten.

Fakta: Bocuse d’Or

Bocuse d’Or är en tävling i fransk matlagning som ofta kallas kock-VM.

Tävlingen anordnas vartannat år i franska Lyon. Totalt deltar 24 länder.

Rätterna och teamen bedöms på smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner.

Sverige har genom åren tagit hem flera medaljer. Men bara tagit guld en gång i Bocuse d’Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Teamet för 2018/19 består av:

Sebastian Gibrand, kandidat

Tommy Myllymäki, coach

Gustav Leonhardt, commis

Albin Edberg, andrecoach

Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien

Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige

2kock-vm-prinsen

Foto: Emil Andersson

H.K.H. Prins Carl Philip i svenska hejarklacken.

2Svenska-hejarklacken

Foto: Emil Andersson

Svenska hejarklacken.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

🥇 Denmark 🥈 Sweden 🥉 Norway #bocusedor #bocusedor2019 #sirha2019

Ett inlägg delat av Bocuse d’Or (@bocusedor)