”Sill i alla former är ett optimalt livsmedel”

Matskribenten Kristina Eriksson tar tag i fettdebatten i hennes nya bok.

Den gratinerade sillmackan ligger Kristina Eriksson varmt om hjärtat. Perfekt till fredagsmyset eller vilken kväll i veckan som helst.
– Och den är bara så god, säger Kristina.
Kristina Eriksson blev serverad en gratinerad macka på Sillens dag i Simrishamn – och gillade den varmt. Det här är det recept hon själv utvecklat.
– Jag är ju från västkusten och gillar sill i alla dess former, det är ett optimalt livsmedel.
Kristina Eriksson har tidigare skrivit ett tiotal kokböcker. I den senaste vill hon med läckra recept och kostråd inspirera till sundare matvanor.
– Det är häftigt att med några enkla grepp kunna åstadkomma stor förändring. Att äta mer fisk är ett sätt.
– Vissa former har ju tyvärr blivit lite bortglömda, som inlagd sill och makrill.
 

Reder ut fetterna

Boken ”Nyttiga fetter” rätar också ut en hel del frågetecken när det gäller olika slags fetter och hur de påverkar kroppen. Många livsmedel marknadsförs i dag just med att de innehåller omega-3.
– Men det är bara sådana som finns i marint fett som kopplas till de positiva egenskaperna, säger Kristina Eriksson.
Hennes supergoda gratinerade sillsmörgås är en garanterat riktig omega 3-macka.

 

Här hittar du receptet på Kristinas goda macka:

Sillmacka med ägg och majonnäs

Använd smaksinnet

Namn: Kristina Eriksson.
Ålder: 44.
Bor:  Hus i Partille.
Familj: Son, 10 år, och sambo.
Gör: Utbildad hushållslärare, matskribent, kokboksförfattare och bloggare på Kristinas kastruller.
Aktuell med: Boken ”Nyttiga fetter” (Semic).
Bästa mattipset: Smaka av ordentligt – kryddningen är halva matlagningen. Sätt inte fram maten och tänk att var och en får salta, det ska vara färdigt när det serveras.

Klicka här och kom in till Kristinas egen blogg.