Beställ inte en sherry om du reser till Spanien, skaffa dig istället ett favoritmärke av det andalusiska vinet och beställ det. Här kommer en snabblektion om sherry.

S

herry är ett spanskt vin som är uppkallat efter staden Jerez de la Fontera, som ligger i närheten av Cadiz i sydvästra Spanien. Det var här vinodlingen startade i Spanien för runt 3 000 år sedan. Nu är sherrybodegor är ett av de mest populära turistmålen i staden och en viktig del i Andalusiens kultur. Men ska du beställa vinet i Jerez kan du inte säga att du vill ha ett glas sherry, som ju är en engelsk version av Jerez. I Spanien beställer man på vinmärket eller sorten som du vill ha. Andra kända vindistrikt i närheten är Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa Maria.

Kalkig jord ger hög alkoholhalt

Det speciella med den här regionen är den kalkhaltiga jorden som ger vinet högre alkoholhalt. Druvorna i området är främst tre gröna druvsorter: palomino, moscatel och pedro ximénez. Pedro ximénez används för väldigt söta viner och palomino är den vanligaste. Sherry tillverkas sedan på många olika sätt och kan därför skilja sig mycket i smak och doft.

De vanligaste sherrytyperna

Fino – torr, blek och ljus. Tydlig smak av ”flor”, som är en reduktiv bouquet, det vill säga där flor är ett krämigt skum på ytan av druvsaften som gör att den inte kommer i kontakt med syre under jäsningen. Styrkan ligger på mellan 15-18 procents alkohol.

Manzanilla – torraste sherryn som har sitt ursprung i kuststaden Sanlúcar de Barrameda. Den är egentligen en fino men smakar annorlunda och det sägs att områdets salta vindar ger effekt på smaken, men troligtvis beror skillnaden på jäsningen.

Amontillado – flor dör efter tillsättning av brandy och vinet utsätts för partiell oxidering. Vinet antar då en nötig stil.

Oloroso – en doftande sherry som är stärkt med brandy då flor inte uppkommer. Den blir fyllig och smakrik med aningen högre alkoholhalt på 17-22 procent.

Speciellt med sherry är att det lagras i något som kallas för solerasystemet. Slutprodukten blir då en blandning av årgångar, där medelåldern gradvis ökar med åren. Andra viner som använder sig av samma system är till exempel madeira, marsala och brandy. Även vinäger och rom lagras enligt soleraprincipen.