Det är smartare än du tror att ändra dina vanor. Både för klimatet och även för din egen hälsa. Vi påverkar klimatet mest med vår mathållning. Det vi lagar, äter och slänger påverkar både oss, miljön och klimatet.

Här får du sex vanor i köket alla vinner på:

1) Ät mindre kött.

Här har vi storboven i miljösammanhang. Det är framför allt all mat djuren behöver som påverkar miljön och klimatet. Vi har ökat vår köttkonsumtion med 40 procent sedan 1990-talet till 85 kilo kött per år och person. Och det är inte att vi äter kött oftare utan att vi vill ha en större köttbit på tallriken som har påverkat den siffran.
Att göra: tänk dig en till två dagar i veckan där middagen inte innehåller någon typ av kött. Det kan vara tomatsås till pastan, eller blomkålssoppa eller en god risotto med svamp i.

 

2) Släng mindre mat

Testa en vecka och väg hur mycket mat ni egentligen slänger. Väg en matkasse och jämför hur mycket den kostar. Någonstans där har du svaret på att vi slänger bort mat för mycket pengar varje vecka. Statistik visar att en tvåbarnsfamilj kan spara runt 7 000 kronor om året på att inte slänga mat i onödan.

Lukta på mjölken innan du slänger den, köp inte färsk mat/färska grönsaker som du inte hinner laga innan de ruttnar och köp inte hem mer mat innan kylen är tömd.

 

3) Byt sallad

Kålsallad är så gott. Cole slaw är också mycket gott. Satsa på råkost istället för bladsallad. Det är mycket mer klimatvänligt med morot, vitkål och palsternacka istället för isbergssallad, tomat och gurka.

 

4) Titta ut genom fönstret

Är det säsong för jordgubbar nu? När löven faller från träden är det mer klimatsmart att köpa svenska äpplen. Håll dig till säsongen så sparar du både på miljön och på dina pengar, eftersom det brukar vara lägre priser på de frukt och grönt som har skördetid.

 

5) Risa riset

Det krävs mer än dubbelt så stora utsläpp av klimatgaser från en portion ris som från en portion potatis. Andra alternativ är bulgur och matvete.

 

6) Slopa snasket

Här har vi en post i kökskassan som är förvånansvärt stor. Mellan 35-40% av vår matkostnad går till chips, läsk, godis och kakor. Det är inte heller särskilt nyttigt.

Källa: Naturskyddsföreningen

Eko-reko mat

Kokos- och currystekt blomkål

Sallad av matvete, rödbetor och fårost

Dragonsoppa med musslor och morötter

NUVARANDE Sex smarta sätt i köket
NÄSTA Piroger med goda fyllningar