10 konstiga semmeltrender – varför kan inte semlan få vara i fred?

Svenskarna älskar semlor. Varje år säljs 50 miljoner fastlagsbullar. Ändå finns inget annat bakverk som blir så misshandlat i ivern att uppfinna något nytt. Varför kan inte semlan få vara i fred?

Jag förstår att Pontus Frithiof med sin anklevermoussesemla täckt med riven tryffel, vanlig kardemummabulle och mandelmassa, inte hade några ambitioner att skriva in sig i mathistorien, utan snarare få lite omnämnanden i sociala medier. Och det lyckades han ju med! Men ändå. Det känns som om vissa nästan misshandlar vår kära semla i jakt på Facebook-, och Instagramutrymme. Alla vill göra den nya semmelwrapen!

Och anledningen till att semmelwrapen blev en sådan succé är väl egentligen att alla smakerna finns kvar, bara i en ny lyckad form! Särskilt lyckad för oss som älskar grädde men inte bryr oss lika mycket om själva bullen.

Eftersom också vi matjournalister också försöker vrida och vända på vissa rätter som vi förväntas skriva om en gång om året så kanske vi blivit blinda på båda ögonen. Men inget bakverk är väl lika utsatt som semlan egentligen?

Just nu haglar det in förslag på vad som kommer att bli största semmeltrenden i år. 

Knäppaste semmelvarianterna hittills?

Nachossemla

nachosemlan-mr-cake

Foto: Mr Cake

Stjärnkonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungberg vill locka oss till sitt café Mr Cake i Stockholm med sin nya nachossemla! Vetedeg med kardemumma kavlas tunt och gräddas knaprig. De söta nachochipsen dippas sedan i grädde och mandelmassa.

 

Falukorvssemlan

Falukorvssemlan. Foto: Sofia Westergren

Falukorvssemlan. Foto: Sofia Westergren

Ytterligare en innovation kommer från konditorn Sofia Westergren som snappade upp en av P4 Västmanlands idéer på nya semlor: Falukorvssemlan. Den är lite för lik originalet för min smak, men det är alltså en snittad semmelbulle och inte falukorv på bilden.

 

Rossini-semlan

rossinisemla

Rossini-semla.

Krögaren Pontus Frithiof har tillsammans med bagare Pelle Henriksson och köksmästare Andreas Edlund gjort den här med mandelmassa och anklevermousse, toppad med riven tryffel.

 

Prinsess-semla

psinsess-semla

Prinsess-semla.

Markus Ekelund, Thimons konditori

 

Semmelpraliner

Semmelpraliner.

Semmelpraliner.

Chokladkompaniet.

 

Semmelmilkshake

semla-milkshake-1

Semmelmilkshake.

Just den här har Andreas Ivarsson på KIT gjort och fotograferat.

 

Semmelburgaren

semmelburgare

Semmelburgare.

Från Gustav Johanssons vegetariska blogg Jävligt Gott kommer den här veganska semmelburgaren med potatismos, saftig biff, ölstekt lök och kantarellsås.

 

Semmelwrap

semlor_semmelwrap_hemla

Semmelwrap och hemla mm.

Mattias Ljungberg, Tössebageriet.

Hemlan

Per Bäckström och Peter Nordin på Wienercaféet (en slät bulle fylld med grädde och mandelmassa)

 

Semmeldonuts

semmeldonuts

Semmeldonuts.

Mattias Ljungberg, Tössebageriet.

 

”Vi är förtjusta i att göra saker med twist”

Richard Tellström är mathistoriker och måltidsforskare och medverkar ofta i ”Historieätarna”. Han har några teorier om varför semlan behåller sin populäritet och varför vi inte kan låta bli att pilla på den klassiska fastlagsbullen.

Foto: Breitenfeld~svwiki (CC/Wikipedia)

Foto: Breitenfeld~svwiki (CC/Wikipedia)

Foto: Breitenfeld~svwiki (CC/Wikipedia)

– En stor anledning till att den är, ja till och med populärare än någonsin, är att den är social. Vi äter oftast semlor tillsammans med andra. Sedan är den årstidsbunden vilket vi älskar i Sverige. Semla är inte vardag, det är fest!

Men varför kan inte semlan få vara som den är? Varför ska alla hitta på nya varianter?

– Vi är väldigt förtjusta i att twista till gamla matkoncept som julmaten eller midsommarsillen. Det blir ett samtalsämne. Se bara på glöggen, det blir en social gemenskap kring den när nya smaker släpps. De nya varianterna av semlan är oftast en kreativ konditorskapelse snarare än något vi bakar hemma. 

Har du själv provat på någon variant på semlan?

– Nej, faktiskt inte.

Finns det något särskilt du vill att vi ska tänka på när vi äter semlor?

– Ja, prova den äldre semmelbullen med mandel och sukater som fyllning. Det är en spännande och god smak!

NUVARANDE 10 konstiga semmeltrender – varför kan inte semlan få vara i fred?
NÄSTA Allt om Mat på plats i Lyon på Bocuse d’Or 2017 – och så här var det!