Så får du till julens saftigaste lussebullar

Här är recept på de saftigaste lussebullarna i jul! Vi har recept med och utan kesella och riktigt lyxiga saffransbullar med mandelmassa. Vilket väljer du? Kolla filmen för tips på olika sätt att baka ut dina bullar!

Annonsen laddas.

Saftiga lussekatter – recept och tips

Baka saftigaste lussebullarna och känn doften av nybakat sprida sig i köket. Underbart, oemotståndligt! Alla har sina favoriter. Vissa föredrar maffiga saffransbullar med mandelmassa, vaniljkvarg eller annan fyllning. Andra vill ha traditionella lussekatter. Oavsett hur du vill dina saffransbröd dem finns recepten här.

Saffranskrans och butterkaka

Saffranskransen är en annan godbit till julfikat. Spana in vår goda saffranskrans och butterkakan med saffran. Ett alternativ är att bara en hel saffransplåt – lussebullar i långpanna.

Saftiga lussebullar med kesella

Saffran suger åt sig vätska. Baka med kesella (kvarg) om du vill ha saftigare saffransbullar! Det fungerar med kesella 0,1 procent fett, men blir mer smak om du använder kesella 10 procent.

Lussekatter grunddeg

Tid: 40 min + 1 1/2 -2 h jäsning + 6-9 min i ugn

Arbeta degen länge så att glutentrådar hinner bildas till en elastisk deg. Hög värme och kort gräddning ger saftiga bullar.

Till ca 40 lussekatter:

50 g jäst
5 dl mjölk
ca 18 dl vetemjöl (ca 1 kilo)
2 dl råsocker
250 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 tsk salt
2 påsar saffran (à 1/2 g)
Garnering:
ca 80 russin
Pensling:
1 ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i bunken till en hushållsassistent. Tillsätt resterande ingredienser. Abeta degen långsamt ca 2 min. Öka hastigheten och arbeta degen ca 5 min.

2. För över degen i en skål och täck med plastfolie. Låt jäsa ca 30 min.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar, à ca 60 g. Rulla varje bit till en lång rulle och forma den till en lussekatt. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt de jäsa under bakduk 1 1/2 -2 timmar.

4. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen 6-8 min tills de fått fin färg. Ta ut och pensla dem med uppvispat ägg. Låt svalna på galler.

Tips: Mjuk pepparkaka. En annan julklassiker är mjuk pepparkaka. Missa inte de här recepten.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till ditt julbak: Snygg och generös bakbunke – Kolla bunken här!

Exklusivt erbjudande just nu! 6 nr av Allt om Mat + 4 st champagneglas ur serien Essence från Iittala för bara 159 kr! Passa på – du hittar erbjudandet här!

hanna-e-lindberg-byline