Här är recept på de saftigaste lussebullarna i jul! Och de innehåller inte kesella, då kesella faktiskt kan göra degen tung. Men det finns andra knep som gör bullarna luftiga, saftiga och fina – här är sju av dem (se gärna videon för alla tips).

Lussebullar utan kesella – gör så här:

Tid: 40 min + 1 1/2 -2 h jäsning + 6-9 min i ugn. Till ca 40 lussekatter:

  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 msk + 2 dl strösocker
  • 1 msk okryddat brännvin eller konjak
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5  dl mjölk
  • 1 ägg
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 1/2 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl special (1020 g)

Garnering:

  • 1 dl russin

Pensling:

  • 1 ägg

Gör så här:

  1. Stöt saffranet med 1 msk socker i en mortel. Tillsätt spriten och låt stå ca 10 min.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i ägget. Tillsätt saffransblandningen.
  3. Tillsätt 2 dl socker, salt och nästan allt mjöl, lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin eller 10 min för hand. Skär smöret i tunna skivor. Lägg smöret på degen och låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
  4. Arbeta in smöret i den jästa degen i maskin eller för hand. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i bitar som formas till fingertjocka längder. Skär dem i ca 20 cm långa bitar. Rulla ytterändarna åt olika håll. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  5. Tryck ner russinen som eventuellt ”ploppat” upp. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.

7 tips – så gör du de godaste lussebullarna (utan kesella)

 

Fler recept på lussebullar: