Så väljer du rätt buljong

Det finns många buljonger att välja på när man är ute i handeln. Vilken är bäst?
Kocken Renée Voltaire har svaret.

I många recept står att du ska tillsätta grönsaksbuljong. Men hur bra rätten smakar senare kan vara helt beroende på vilken slags buljong du väljer.
– Buljongen är hela grejen, speciellt om man gör en soppa, berättar Renée, som är något av en buljongexpert.
 – Jag har alltid använt buljong, mycket pulverbuljong som jag släpat med på resor och på alla möjliga konstiga ställen, säger hon.
Renée tycker att man kan ha buljong i alla slags rätter.
 – Jag använder det för att få fart på grejer och det är ett bra hjälpmedel i köket.

Inga kalvfonder

Hon rekommenderar ”inga konstiga kalvfonder”, då får det hellre vara för hennes del.
 – De som gör egen buljong är jag fascinerad av. Själv har jag inte den tiden i köket.
När man tittar efter en bra buljong ska man läsa på innehållet.
 – Tricket är att det ska vara mycket grönsaker i buljongen, säger Renée.
Och helst ska det vara ekologiska grönsaker som har mer smak eftersom de har fått mogna helt. Buljongen ska heller inte innehålla någon smakförstärkare eller andra ”konstigheter”.

 

Renée Voltaire är kock med egen matfilosofi och egna matprodukter.

Få fart med buljong…

  •  … i peston ”Gott med en dutt buljong”
  •  … i soppor ”Döviktigt”
  •  … på wokade grönsaker ”Ger smak”