I annonssamarbete med KIKKOMAN

Ny inspiration är alltid härligt när det kommer till matlagning! Vem vill göra samma mat hela tiden? Här får du tips på hur du kan förnya dina rätter. Dessutom får du ett smarrigt recept på lax med en ny, asiatisk touch.

Trender inom matlagning kommer och går, och just nu blickar vi mot Asien. Att få in de asiatiska smakerna i vardagen är inte alls svårt – tvärtom. Med smaksättande såser från Kikkoman ger du dina rätter ett lyft och får nya, goda smakupplevelser.

 

Förenkla vardagen

Gott, lyxigt och enkelt – låter det för bra för att vara sant? Det behövs så lite för att hela rätten ska få ett lyft. Med rätt ingredienser har du chansen att snabbt ge dina rätter det lilla extra. Risvinäger från Kikkoman är inte bara till för att smaksätta sushiriset, den passar även när du snabbt vill lägga in grönsaker. Häll såsen över morötter, lök och gurka och låt stå i kylen i en kvart. Klart och supergott!

Kikkoman_SushiRise_f3
Det här är
Risvinäger från Kikkoman:
– Är mild i smaken och har en lägre syra än vanlig vinäger.
– Ger sushiriset en god smak, men passar även som smaksättning i salladsdressingen.
– Funkar bra när du snabbt vill pickla grönsaker.

Uppdatera recepten

Det roligaste med att laga mat är att få vara kreativ, antingen genom att testa nya recept eller förnya sina favoriter. Gå igenom skafferiet och plocka fram de ingredienser som du inte använder så ofta, de funkar nämligen till mycket mer. Visste du till exempel att du kan använda Ponzu citrus sojasås som smaksättning i din vegetariska soppa?

Kikkoman_AoM_soppa

Citrus passar fint till en välmixad, vegetarisk soppa.

Tips! Behöver du snabbt en dressing till salladen? Blanda Ponzu citrus sojasås med olja, peppar och färska kryddor – eller så använder du såsen bara som den är.

Tänk nytt!

Att hämta inspiration från andra länder och testa nya recept gör att du utvecklas inom matlagning – och det behöver inte alls vara krångligt eller svårt. Tycker du om att grilla? Testa att marinera köttbiten eller fisken med nya smaker. Ponzu citrus sojasås är toppen som bas i marinaden. Din rätt får en härlig asiatisk touch med en perfekt balans mellan sälta, sötma och syra.

Kikkoman_Ponzu2_f
Det här är Ponzu citrus sojasås:
– I Japan är Ponzu en av de mest omtyckta såserna att smaksätta sin maträtt med.
– Ponzun är sojabaserad (består av sojabönor, vete, vatten, salt), och har en stänk av citrus.
– Passar till alla sorters maträtter.
– Perfekt som dressing över salladen.

 

Kikkoman_AoM_receptbild

Foto: Per Ranung

Laxen får en ny och spännande smak av såser från Kikkoman.

Marinerad ponzulax med picklade grönsaker och dillmajonnäs

En välgjord laxrätt sätter guldkant på vardagen. Genom att ge den tid får du den extra god. Låt den marineras så får du en härligt fräsch lax med lagom sälta.

40 min + 8 timmar i marinad
Till 4 personer

800 g benfri laxfilé med skinn
1 1/2 dl Ponzu citrus sojasås
1 tsk + 2 krm salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk + 2 msk rapsolja
250 g grön sparris
1 fänkålsstånd
1 citron
1/2 tsk chiiflakes

Picklade grönsaker:
2 morötter
1/2 gurka
1 liten rödlök
2 dl risvinäger från Kikkoman

Dillmajonnäs:
1 kruka dill
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör:
Gemsallad

Gör så här:

  1. Lägg laxen i dubbla plastpåsar och häll i ponzusåsen. Låt marinera ca 8 timmar i kylen.
  2. Picklade grönsaker: Skala morötterna och skär dem i remsor med potatisskalare. Grovstrimla gurkan. Skala och strimla löken. Häll risvinägern över grönsakerna och låt stå i kylen ca 15 min.
  3. Dillmajonnäs: Hacka dillen, spara lite till garnering. Blanda dillen med övriga ingredienser och ställ i kylen.
  4. Ta upp laxen ur marinaden. Pensla laxen med olja och strö på 1 tsk salt. Grilla med skinnsidan mot gallret 30–40 min under lock på indirekt värme, tills innertemperaturen är 55°. Vill man ha grillränder på laxen börjar man med att lägga köttsidan mot grillgallret, som då ska vara riktigt hett. Vänd sedan, sänk värmen och grilla klart under lock.
  5. Ansa och skär fänkålen i grova bitar. Blanda fänkål och sparris med 2 msk olja och 1/2 tsk salt. Grilla fänkålen ca 5 min runt om och sparrisen ca 2 min. Strö på 2 krm salt. Halvera och grilla citronen.
  6. Strö chiliflakes på laxen och servera laxen med sparris, fänkål, picklade grönsaker, dillmajonnäs och sallad. Garnera med dill.

Kikkoman har en massa goda smaksättningssåser som funkar till alla vardagsrätter – vare sig det är asiatiskt eller svensk husmanskost. Här får du koll på hela sortimentet!