Genom att förvälla dina kantareller (och annan svamp) kan du spara skörden för att ta fram och använda under hela året. Detta kan göras på två sätt: Kokning och infrysning eller torkning. Vi visar dig hur!

Förvälla kantareller med kokning och infrysning

Kantareller som ska frysas in måste först värmebehandlas för att inte bli förstörd av enzymer.

  • Förkoka svampen i sin egen vätska tillsammans med 1/2 tsk salt per liter svamp.
  • Låt koka cirka 10-15 minuter under lock. Tillsätt lite vatten om svampen är torr.
  • Frys sedan svampen.

 

Förvälla med hjälp av torkning

Färsk svamp krymper mellan en tredjedel och en sjundedel när den torkas.

  • Skär svampen i bitar och låt den ligga i 40-50 graders varm ugn med luckan lite öppen, i ett torkskåp eller i en svamptork. Torkad svamp kan mixas och använadas istället för buljongtärning.
  • Torkad svamp kan förvaras i flera år om man lägger dem i lufttäta glasburkar och förvarar dem mörkt.
  • När den sedan ska användas ska den först blötläggas 15-30 minuter. Slå sedan bort blötläggningen.

Sylta kantareller

Ett tredje alternativ är faktiskt att sylta kantareller. Då håller svampen upp till tre månader om den förvaras svalt. Så här gör du!

 

Lämpliga matsvampar

kantareller

Foto: Ulrika Pousette

Kantareller och trumpetsvampar
Kantarell (Cantharellus cibarius)
Blek kantarell (Cantharellus pallens)
Trattkantarell (Cantharellus tubaeformis)
Rödgul trumpetsvamp (Cantharellus (Craterellus) lutescens)
Svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides)

Taggsvampar
Blek taggsvamp (Hydnum repandum)
Rödgul taggsvamp (Hydnum rufescens)

Tickor
Fårticka (Albatrellus ovinus)

Soppar
Smörsopp (Suillus luteus)
Sandsopp (Suillus variegatus)
Grynsopp (Suillus granulatus)
Brunsopp (Xerocomus (Boletus) badius)
Sammetsopp (Xerocomus (Boletus) subtomentosus)
Stensopp eller Karljohan (Boletus edulis)
Rödbrun stensopp (Boletus pinophilus)
Strävsoppar såsom Aspsopp, Tegelröd björksopp m.fl. (Leccinum spp)

Vaxskivlingar
Frostvaxskivling (Hygrophorus hypothejus)
Scharlakansröd vaxskivling (Hygrocybe (Hygrophorus) punicea)
Sotvaxskivling (Sotbrun vaxskivling) (Hygrophorus camarophyllus)
Ängsvaxskivling (Camarophyllus (Hygrocybe) pratensis)

Musseroner
Blåmusseron (Lepista nuda)
Höstmusseron (Lepista personata)
Streckmusseron (Tricholoma portentosum)
Vårmusseron (Calocybe gambosa)

Fjällskivlingar
Stolt fjällskivling (Macrolepiota procera)

Champinjoner
Odlade former av Trädgårdschampinjon (Agaricus bisporus, syn. brunnescens)
Ängschampinjon (Agaricus campestris)

Tofsskivlingar
Odlad Föränderlig tofsskivling (Kuehneromyces mutabilis)
Rimskivling (rynkad tofsskivling) (Rozites caperatus)

Kremlor
Tegelkremla (Russula decolorans)
Gulkremla (Russula claroflava)
Vinkremla (Russula obscura)
Kantkremla (Russula vesca)
Sillkremla (Russula xerampelina)
Mandelkremla (Russula integra)

Riskor
Blodriska (Lactarius deterrimus)
Tallblodriska (Lactarius deliciosus)
Mandelriska (Lactarius volemus)

Murklor
Toppmurklor (Morchella-arter)

Övriga
Ostronmussling, Ostronskivling (Pleurotus ostreatus)
Shiitake (Ekmussling) (Lentinus edodes)

 

Osäker när du plockar svamp?

När man ska plockar svamp är det viktigt att man verkligen känner igen vilka man kan äta. Därför är det bra om man börjar med gul kantarell och trattkantarell om man är osäker då de är svåra att förväxla med giftiga svampar.

 

Källa: Livsmedelsverket, Jens Linder & Pelle Holmbergs bok ”Svamplycka” (Bonnier fakta)

Goda recept med svamp:

NUVARANDE Förvälla kantareller – så tar du hand om din svamp
NÄSTA 10 drinkar på vodka