Magiskt ögonblick när världens äldsta champagne provsmakades.

En stormig höstkväll runt år 1829 sjönk en tvåmastad skonare utanför Ålands kust. Hon sjönk med man och all sin last och lade sig på 47 meters djup. I somras upptäcktes vraket av några dykare som snart förstod att lasten av champagne var mer eller mindre intakt.

Först bärgades en enda flaska och när korken togs ut fanns det till och med bubblor i den dyrbara drycken. Att detta var något alldeles enastående förstod alla. Sedan blev det pådrag med marinarkeologer, champagnekännare, Ålands landskapsregering och en hel hop andra och 169 champagneflaskor togs försiktigt upp ur havet. De allra flesta i god kondition. Så småningom kom man fram till att det var champagne från Veuve Clicqout och Juglar.

Så en strålande vacker rimfrostig höstdag fick några få utvalda personer prova dessa exklusiva droppar. Två flaskor av världens äldsta champagne öppnades i kongresshallen Alandica i Mariehamn. Allt  bevakat av ett stort mediauppbåd.

Så vad smakar det då? Juglar doftar och smakar som ett dessertvin. Kraftig doft och mogen fruktig smak om dröjer sig kvar. Några korn alldeles lagom salt finländsk äkta kaviar blev en perfekt kombination med Juglarchampagnen. Den andra champagnen från Veuve Clicquot fick de flesta att studsa när de drog in doften. En obehaglig doft som mest gav associationer till gamla svampar och extremt vällagrad ost. Smaken var bättre än doften  och man kunde känna lite limeskal, söt frukt och svamp. Smaken var så intensiv och fanns kvar i munnen i flera timmar. Nu kan flaskorna skilja sig sinsemellan så detta omdöme gäller  enbart en flaska.

Men visst var det ett magiskt ögonblick. Tanken på att de människorna som tillverkat champagnen, och de sjömän som gick till botten med både fartyg och last är borta sedan nästan 200 år känns svindlande. Den säregna doften och smaken från de båda champagnerna var som en hälsning från alla dessa människor. En glad men lite vemodig hälsning.
Champagnen var redan när den sjönk dyr men inget mot vad den är nu. De flesta flaskorna med innehåll ska auktioneras ut och priset kommer ligga på ungefär 500 000 kr styck.

Följ med till Champagne!

Den 18-21 oktober 2018 tar vår ciceron, Michaela Jolin, med oss på en härlig resa i Champagne. Vi kommer att röra oss i denna fantastiska vinregions hjärta. I staden Reims, där vi kommer att bo under vistelsen, ligger några av de allra största och mest berömda champagnehusen.

Läs mer och boka resa här!

 

 

Vinskolan om champagne