Så smakar LUX

Luxigt värre, var det på Sveriges bästa krog. Alltommat.se har testat prisade LUX i Stockholm.

– Gå och käka på Sveriges bästa restaurang och det är en order! sa chefen.
Det är bara att lyda.
Så jag hamnade på
restaurang Lux i Stockholm, precis utnämnd till Sveriges bästa restaurang 2008 av den svenska restaurangbibeln White Guide.
White Guide listar varje år de bästa krogarna i flera klasser. Lux fick den förnämsta utmärkelsen – ”bäst utifrån totalupplevelsen”.
Lux tog också hem segern i klassen årets serviceupplevelse.
Ok, låt oss se.

Smakar – alls icke illa

Servitrisen Carolina Campos serverar först ”korianderkryddad stekt havskräfta från Smögen med bakelse på Valö-selleri, i varm majonnäs och pilsner.”
Så heter rätten och den smakar – förstås – alls icke illa.
Därefter varmrätten: stekt ankbröst, ingefära, svarta rötter och senapsfrön. Kunde inte tillreda den bättre själv.
Desserten får bli glasrabarberkompott i mandelnougatine.
Perfekt.

Betyg på LUX

5:a:
Maten: Närproducerade, fräscha råvaror.
Menyns begriplighet: Vanlig svenska, med råvarornas ursprung angivna.
Personal och service: Mycket trevlig och lagom diskret.

4:a:
Utsikten: Vacker utsikt över Mälaren.

3:a:
Miljön: Lux håller till i gamla Electrolux avlagda lokaler på Lilla Essingen
i Stockholm.