Att rengöra köksfläkten regelbundet är viktigare än många av oss förstått. Här får du tips på hur du rengör filtret i fläkten och hur du förbättrar brandsäkerheten i ditt kök.

En samvetsfråga men… hur ofta rengör du köksfläkten egentligen? Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If rengör 4 av 10 svenskar fläkten alldeles för sällan.

Och just fläkten kanske inte känns som första prio när man städar i köket. Men det är viktigare än många tror att fläkten rengörs regelbundet. Gör vi inte det samlas en mängd fett i filtret och det kan få till följd att en liten eld på spisen snabbt förvärras. I undersökningen, med 3500 respondenter, säger sig 18 procent av de svarande rengöra fläkten endast en gång per år, medan nästan lika många (16%) svarar att de gör det mer sällan än en gång per år. Nästan var tionde (8 procent) gör det aldrig.

Hur ofta ska man rengöra köksfläkten?

Fläkten blir smutsig snabbare om du lagar mycket mat och ofta fet mat. Om du inte vet när det är dags att rengöra fläkten är en gång per kvartal en tumregel enligt Mats Larsson, före detta brandman, numera skadeinspektör på If.

Köksfläkt - rengöra filtret i köksfläkten

Foto: Andrey Popov

Foto: Adobe Stock

Så rengör du din köksfläkt

  1. Diska filtret i hett vatten med diskmedel förhand. Låt det först ligga en stund i hett vatten med diskmedel och diska sedan av det. Du kan också ta isär filtret och ställa delarna i diskmaskinen så får den göra jobbet. Tänk på att använda ett diskmedel som klarar feta ytor. Det kan också vara bra att köra diskmaskinen tom efter filterrengöring då filtret kan lämna fett efter sig.
  2. Rengör också de fasta, yttre delarna, av köksfläkten med en fuktig trasa eller mikrofiberduk.
  3. Slutligen: Tänk på att alla tillhörande delar till filtret är torra innan du sätter tillbaka dem.

Har du en kolfilterfläkt ska det framgå av bruksanvisningen hur och hur ofta du ska byta ut filtret.

Köksfläkt - rengöra filtret i köksfläkten

Foto: ©Alexander Borisenko - stock.adobe.com

Foto: Adobe Stock

Brandsäkra ditt kök

Förutom rengöring av fläktfiltret finns det enkla saker du kan göra för att minska risken för brand i köket.

  1. Ha alltid uppsikt över spis och ugn när du lagar mat, lämna dem inte utan tillsyn (tänk levande ljus, de lämnar vi inte utan att släcka dem först).
  2. Förvara inte lättantändligt material på eller i närheten av spisen.
  3. Ha en brandsläckare av någon form i nära anslutning till ditt kök. Kontrollera också att den fungerar med jämna mellanrum. Läs mer här vilka varianter det finns och hur man kontrollerar deras funktionsduglighet.
  4. Kontrollera att brandvarnarna i din bostad fungerar. Har du ingen är det första prioritet bland dina inköp!

Så gör du om det börjar brinna i köket

Först av allt – din/familjens säkerhet är alltid viktigast. Kan du inte släcka elden – ta dig ut direkt och ring sedan 112.

Om elden är liten – gör så här:

  1. Lägg på något obrännbart som täcker elden – t ex ett lock eller en brandfilt
  2. Stäng av köksfläkten för att förhindra att elden sprids.
  3. Ta bort kärlet från plattan.
  4. Vid något större brand – släck den med en brandsläckare.

OBS! Försök ALDRIG släcka brinnande fett eller olja med vatten!

Läs mer här om brandskyddsutrustning att ha hemma!