Hell hour inträffar ofta hemma. Du kanske är stressad och barnen har inte ätit tillräckligt på förskolan. Här är tipsen för att klara "hell hour."

”Hell hour” syftar på timmen efter dagishämtning och middag då barnen är hungriga, trötta och gnälliga.

Kocken och kokboksförfattaren Karolina Sparring är trebarnsmamma och väl bekant med begreppet

– Ja, absolut. Hell hour infinner sig ofta här hemma. Man själv kanske är stressad och barnen har kanske inte ätit ordentligt på förskolan, det regnar på vägen hem och barnen bara skriker, berättar hon.

Nyckeln till att klara hell hour utan sura miner är att hålla barnens blodsockernivå på en bra nivå och att hålla dem sysselsatta tills middagen är klar.

– Mycket handlar om att barnen är hungriga, säger Karolina.

Överlev hell hour – Karolinas bästa tips

1. Sätt barnen i badkaret. Låt dem plaska och stänka hur mycket som helst.

2. Gå inte raka vägen hem. Ta med lite frukt, knäckisar och annat smått och gå till en park. Låt dem rusa av sig lite innan ni går hem och lagar middag.

3. Låt barnen hjälpa till med matlagningen. Ge dem små uppgifter i köket, åtminstone om de inte är helt urspårade. Be dem duka bordet och låt dem känna sig delaktiga.

4. Låt barnen förbereda en enkel efterrätt.

5. Plocka fram ritpapper och pennor. Låt dem sitta vid köksbordet och rita medan du lagar mat.

6. Utflykt till badhuset. Om man orkar kan man gå till badhuset. Se till att barnet får i sig lite energi innan utflykten bara.

7. Gör en veckoplanering. Sätt er ner på söndagen och bestäm vad ni ska äta för middagar den kommande veckan och låt barnen vara med och bestämma. Handla det mesta av maten på söndagen så behöver ni bara gå till matbutiken för att köpa lite färska grönsaker varannan dag.

8. Fyll kylen med bra livsmedel. Se till att ha saker hemma som ni lätt kan slänga ihop till en middag, t.ex goda ostar, gott bröd, pasta, olivolja, köttfärs, kyckling.

9. Skäms inte för halvfabrikaten. Det är roligt att laga maten själv, men inte varje dag. Halvfabrikat kan verkligen vara en livräddare.

10. Sätt inte ribban för högt. Gör det lite enkelt för dig själv då och då. Det mår både barn och föräldrar bra av.

NUVARANDE Så överlever du hell hour
NÄSTA Mexikansk bjudmat