Så öppnar du ostron + recept och tips på hur du serverar ostron

Ostron tillhör livets lyx! Öppna några ostron på ostronets dag den 5:e september. Champagne är den klassiska drycken till ostron men en god porter passar också jättebra!

Här hittar du jättegoda recept på hur du kan tillaga och servera ostron.

Så här öppnar du ostron

oppna-ostron

Ostronskal är vassa så ta en rejäl kökshandduk att hålla ostronet med.

Franska Fine de Claire-ostron är lättare att öppna än de svenska plattare Belon. Öppnar gör du bäst med en kort, inte för tjock, spetsig kniv. Håll ostronet med den plattare sidan uppåt i ett stadigt grepp. Pressa in knivspetsen i ostronets runda del. Tryck in kniven och svep utmed ovansidan av skalet så öppnar det sig utan att man behöver bända särskilt mycket.

Öppna upp ostronet och tag bort övre platta skalhalvan. Lossa ostronet försiktigt så det ligger löst kvar i sin skalhalva. Lägg ostronen på ett fat med is.

Belonostron är svårare att öppna. De är lättast om man går in med kniven vid musselskalens ”gångjärn”, alltså i den något smalare delen. Håll även belonostron med den plattare skalhalvan uppåt.

oppnaostron