Många drömmer om att ha klättrande vinstockar i sin trädgård. Men går det att odla eget vin i Sverige? - Javisst, säger hobbyvinodlaren och ordförande i föreningen Svenska vinodlare Sveneric Svensson.

Det är redan i dag många som odlar eget vin hemma, och Sverige har också några kommersiella odlare som gör vin till försäljning, men de är få.
 – De kämpar för att kunna leva på det. Reglerna i dag gör det svårt att driva kommersiell odling, eftersom de inte får sälja sina egna viner från sin egen gård, säger ordförande i föreningen Svenska vinodlare Sveneric Svensson. För att gå med vinst måste man få in sina viner i Systembolagets sortiment och det är svårt.
 – Man behöver ha så stora volymer då, säger Sveneric.
För en hobbyodlare i trädgården blir det inte så stora volymer, men den skörden som blir går utmärkt att göra vin på.
  – En stock ger ungefär en liter vin, berättar Sveneric som själv har ungefär 140 stockar i sin egen trädgård. Men mängden vin handlar också om vilken kvalitet man vill ha på vinet.
 – Vill man ha ett sämre vin kan man säkert få ut mer vin per stock, det blir billigare vin.

Gallring ger bättre vin

För att få ett så bra vin som möjligt är det viktigt att gallra bort dåliga druvor.
För svenska förhållanden finns det vissa sorter som passar bättre än andra, de har andra egenskaper, såsom kortare mognadstid och de är sjukdomsresistenta. För rött vin fungerar sorten Rondo bra och för vita viner är sorten Sotaris vanlig i vårt land. Det finns tre olika sätt att odla druvor på i Sverige, menar Sveneric som själv håller på att testa det tredje hemma i sin trädgård.
 – Just nu håller jag på att testa att odla stockarna liggande på marken under ett drivfönster, säger Sveneric som säger att de vanligaste  odlingssätten är växthus och odling på friland. I ett växthus kan man få sådana förhållande så att andra druvor trivs, såsom Merlot till exempel.
Odlingen av druvor fungerar som bäst i södra Sverige där det blir varmt under en längre period. Annars är det inte den stränga vintern som kan ta stockarna, utan vårfrosten. Knopparna måste överleva nattfrosten på våren, annars är hela det årets skörd förstörd. Frost på hösten är inte heller betydelsefull då det bara får mognadsprocessen att stanna av på stocken. Löven trillar av och man tvingas skörda, men man har i alla fall fått sin skörd.

 

Så gör du

Första året – Köp in dig på bra sorter och plantera hemma på solig plats. Under första året kan du inte vänta dig någon skörd. Du vill att rötterna ska växa till sig ordentligt och skottet som växer ska knipsas av vid 1,5 meter. På hösten ramlar löven och tidig vårvinter beskärs stocken så att 2-3 knoppar lämnas kvar.

Andra året – alla blomknoppar utom en knippsas av för stocken klarar inte av fler klasar. Av de 2-3 skott som växt under sommaren så behåll en när du beskär på våren.

Tredje året – nu kan rankan ge skörd. Det skottet du behöll har egna knoppar som utvecklar ett skott och dessa kan i sin tur få vindruvsklasar till hösten.

Läs mer om svenska vinodlare här

NUVARANDE Så odlar du din egen vinstock
NÄSTA Fräscht och fruktigt med kyckling, grillad fisk och sabayongratinerad frukt