Austronauten Sandra Magnus befinner sig rymden - och lagar mat. "Ett äventyr", säger hon själv om tillagningen.

Astronaut Sandra Magnus testar något som verkar omöjligt – laga mat utan gravition. Det första och kanske främsta problemet med att laga mat i rymden är att ingenting stannar i kastrullen. Och jaga vattendroppar över hela rymdfärjan är kanske inget man vill lägga ner för mycket tid på. Sandra Magnus berättar i sin blogg på Nasa hemsida hur hon med hjälp av en hel del silvertejp, platspåsar och tålamod faktiskt lyckats laga till något. Men det kan ta tid, koka en lök tar ungefär fyra timmar med en rysk kokare som stänger av sig själv varje halvtimme. En fördel med att laga mat utan gravitation är att allt stannar där man släppt det. Saltet kan vara precis ovanför ditt huvud."Det är ett äventyr" säger austronaten som kämpar för lite variation på menyn.

Det var inte bättre förr

Sandra Magnus har tur som äter i rymden idag. När rymdresorna började på 60-talet fick astronauterna vänja sig vid mat på tub. Frystorkad mat följde också med men kunde lätt orsaka problem, det var svårt att blöta upp maten och smulorna var omöjliga att hålla ordning på och de kunde i sin tur skada instrumenten. Maten som följer med till rymden har förbättrats avsevärt. Nu  kan astronauten välja sin egen meny, rapportera in den till Nasa, som sedan gör iordning mat för 28 dagar, som var och ett innehåller ungefär 2 000 kalorier. Maten ska räcka i 90 dagar så de får äta samma sak flera gånger. Precis som man gör på jorden.

Cheddarost kan gör vad som helst gott

Men Sandra Magnus har tröttnat på sin meny och hennes försök att förbättra den förberedda maten har lyckats. Nu gör hon nya röror som passar i en tortilla eller som de är. "Med ett tortillabröd kan vi enkelt – med till exempel lite svarta bönor och cheddarost – vips få fram en helt ny smak" skriver hon. Andra smaker hon testat är jordnötssmör med äppelsås och kombinationen tonfisk, majonnäs och senap. Hennes favorit har emellerid blivit en enkel rätt på varm tortilla med cheddar och lite salsa. "Det var ett trick jag lärde mig när jag var här första gången, och ni kan vara säkra på att jag såg till att ta med extra mycket cheddarost!". 

När Sandra Magnus och hennes sju medpassagerare lyfte mot rymden i november förra året hade de med sig ett nytt trinettkök, nytt badrum och ett system som kan rena urin och svett till vatten. FOTO: AP

 

 

 

 

 

Sandra Magnus lagar mat i påsar. FOTO: NASA

 

Rörigt med röror

Toppen i rymdköket:

  • Ingredienser som går att trycka ut och inte är för torra.

Botten i rymdköket:

  • Äggröra
  • Majs

Ett måste i rymdköket:

  • Tid, tålamod, silvertejp och platspåsar.
  • Våtservetter.

Läs mer:
Sandras egen blogg

Det här äter man i rymden