Ge ditt hjärta en friskförsäkring. Gör som professor Mai-Lis Hellénius. Ät fisk två tre gånger i veckan, ät bladgrönsaker och ägg. Eller köp omega 3-kapslar. Ett smart sätt att rädda hjärtat!

Söndags hälsoexpert Mai-Lis Hellénius är professor i kardiovaskulär prevention, det vill säga hur man förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.
Eller med andra ord: hur man förhindrar att sex av tio svenskar dör i hjärtinfarkt eller stroke helt i onödan.
– När en anhörig får cancer, ser vi genast döden framför oss, säger hon.
– Medan hjärt- och kärlsjukdom inte alls orsakar samma oro. Ändå är överlevnadsprognosen för cancer betydligt bättre. Hjärtinfarkt tar livet av cirka 20 procent omedelbart, utan att du har någon chans att påverka förloppet. Inom 28 dagar avlider runt 30 procent och inom ett år uppåt 50 procent. Det är mycket allvarliga siffror, och jag säger det inte för att skrämmas. Det är fakta.
Liksom det här:
90 procent av fallen orsakas av kända faktorer som fel mat, för lite motion, höga blodfetter, högt blodtryck, bukfetma, rökning, stress, diabetes och för mycket alkohol.

– Egentligen borde vi
börja förebygga redan på barnavårdscentralen, säger Mai-Lis.
– Men lyckligtvis är det aldrig för sent att ändra livsstil.
Men hur påverkar man ärftliga riskfaktorer som högt kolesterol eller högt blodtryck, som inte ens ger några symtom?
– Om man tillhör en riskfamilj, till exempel har en förälder som har dött i hjärtinfarkt före 60–65 år, finns det skäl att kolla sina blodfetter redan i yngre år. Och när man erbjuds hälsokontroll på jobbet bör man alltid nappa. Det är en klar fördel att upptäcka höga värden innan man blir sjuk. Vissa kan behöva medicinera, annars gäller mat-motion-receptet.
Mai-Lis Hellénius var pionjär när hon som läkare ordinerade motion på recept. Och när hon gav medelålders högriskmän enkla råd om att dra ner på mättat fett och äta mer grönsaker och frukt, hade de efter ett halvår gått ner flera kilo, minskat det farliga bukfettet, sänkt blodtrycket, blodfetterna och blodsockret.
Kanske fick de därmed 10, 20, 30 år till skänks genom att göra några små men dagliga förändringar.

Vill du skydda ditt hjärta måste du tänka på sikt. Den modediet som i dag får dig att tappa tio kilo behöver inte vara den som gör att du lever om tio år.

Maten som friskförsäkrar ditt hjärta:

Frukt och grönt

 • Grönsaker och frukt är rika på fibrer, vitaminer och antioxidanter.
 • Gröna blad innehåller antioxidanter och alfalinolensyra som kroppen omvandlar till omega 3.
 • Ärter och bönor gör dig mätt länge, sänker blodsocker, blodfett och blodtryck.
 • Tomater är fulla med bl a betakaroten som finns i röd-orange grönsaker och frukter, t ex morötter och mango.
 • Hur mycket? Ät fyra fem knytnävsstora nävar frukt och grönsaker per dag.

Fisk

 • Fisk innehåller nyttigt fleromättat fett, som kroppen inte själv kan tillverka. Välj helst fet fisk som lax, makrill, sill, strömming, sardiner, ansjovis och sardeller. De är rika på omega 3-fettsyror, som sänker både det skadliga blodfettet och blodtrycket.
 • Hur mycket? Ät fisk två till tre gånger i veckan. (Om du hatar fisk finns omega 3-kapslar av bra kvalitet på apoteket, men du blir inte helt utan om du äter mycket grönsaker.)

Ägg

 • Ägg ger en blandning av bra protein och vitaminer, och dåligt kolesterol (i gulan). De nya omega 3-berikade äggen är nog bra, men lax är ännu bättre eftersom där också finns antioxidanter.
 • Hur mycket? Max tre till fyra ägg i veckan om du har höga kolesterolvärden och äter mycket fläsk, mejeriprodukter och transfetter. Annars varje dag.

Kyckling/magert kött

 • Vi behöver också protein. Välj magert kött som filé, kassler, skinka eller fläskkotlett med fettet bortskuret. Stek i teflonpanna eller grilla.
 • Hur mycket? Två gånger i veckan.

Bröd

 • Det fiberrika, grova brödet är bra för både magen och hjärtat och ska inte tas bort.
 • Hur mycket? Ät bröd som alternativ till ris, pasta eller potatis, inte både och. Men håll igen på det vita.