Hösten är musslornas tid, då är de fullmatade och fina. Musslan är ett prisvärt skaldjur som lätt förvandlas till spännande rätter. Här har vi använt fem olika sorter av havets läckerhet.

Att dricka till musslor

Tillagningssätt och musslornas tillbehör får styra dryckesvalet. Chilihetta mildras till exempel med lite sötma i vinet.

Till hjärtmusslor:

Winkl Sauvignon Blanc 2012 (2799) Italien, 139 kr.
Elegant vitt vin med aptitretande druvighet. Diskret aromatiskt med toner av lime och krusbär.

Till moules frites:

Bonterra Chardonnay 2011 (16632) USA, 135 kr.
Vitt vin i smakrik stil, lätt rostade toner, inslag av -tropisk frukt och vanilj. Frisk fruktsyra och längd i eftersmaken.

Till blåmusslor:

Domaene Gobelsburg -Grüner Veltliner 2012 (2775) Österrike, 97 kr.
Vitt med stram fruktighet, inslag av grape, lätt kryddig ton och en liten limefräschör

Till pilgrimsmusslor:

Stoneleigh Riesling 2012 (6498) Nya Zeeland, 102 kr.
Vitt vin med friska, äppliga toner och citrus. Druvsötma som rundar av eftersmaken.

Till knivmusslor:

Albanta 2011 (2742)
Spanien, 95 kr. Vitt vin med stråk av citrus och melon. Frisk fruktsyra och en örtig touch.

Alkoholfritt:

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (1922), Tyskland, 15:30 kr (50 cl). Alkoholfritt öl med kryddig, pigg och fräsch karaktär.

Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (11901), Tyskland, 69 kr. Vitt alkoholfritt vin med lätt sötma och drag av citrus.

 

Recept med fem olika sorters musslor:

 

NUVARANDE Så här gör du världens godaste musslor
NÄSTA Snabb- och lättlagad strömming i sommar