Så grillar du fisken

Fisk passar verkligen som grillmat och här är sju smarta tips för fiskkocken.

  1. Välj rätt. Köp i första hand feta fiskar som lax, regnbåge, öring, sik och havskatt.
  2. Vänta. Smörj in gallret med olja eller marinad innan du lägger på fisken och vänta tills gallret är riktigt hett, annars fastnar fisken på gallret.
  3. Avvakta. Vänd fisken bara en gång, så blir den saftigare. Vänd när filén börjar bli vit och ogenomskinlig i kanten.
  4. Olja in. Pensla fiskfiléer med olja eller marinad innan de grillas. Undantag makrill som kan läggas direkt på grillen.
  5. Behåll skinnet. Köp fiskfiléer med skinnet kvar och grilla dem bara med skinnsidan nedåt under lock. Fisken blir perfekt genomstekt och skinnet släpper lätt från gallret. Passar lax och gös.
  6. På halster. Hela, små fiskar som sill och strömming blir bäst om de grillas på halster.
  7. Slå in. Hela fiskar blir goda när de grillas inslagna i folie. Krydda ordentligt och lägg färska örter och citronskivor i buken.

 

Det finns ett säkert sätt att lyckas med fiskfilé på grillen. Vira in den hårt i parmaskinka, pensla försiktigt runt om med olja och grilla på het grill. Skinkan blir ett knaprigt hölje som inte fastnar på grillen samtidigt som fisken blir saftig och får en fin sälta och rökighet.

Pilgrimsmusslor säljs ofta frysta och ska tina
långsamt i kylskåp. Var nog med tillagningstiden, grillas musslorna för länge blir de hårda och förlorar sin läckra, lite söta smak.

Den goda salsan passar bra till många olika sorters grillade fiskar och skaldjur. Prova gärna även till lätt grillad tonfisk eller havskräftor.

Lägg på locket, när du grillar fiskfiléer med skinn.  Lägg fisken med skinnet nedåt och låt den bli klar i ”ugnsvärmen” under locket. Du ska inte vända på fisken.

NUVARANDE Så grillar du fisken
NÄSTA Drömmar i glass