Så gör du klassiska pepparkakor

Här är en lättkavlad pepparkaksdeg som ger många fina kakor.

Degen ska vila minst ett dygn i kylskåp före kavling. Men den kan gärna ligga i flera dygn om den förvaras i plastpåse. Bra att man kan spara degen och baka vid flera tillfällen!

Ingredienser för 200 pepparkakor

Bildspelet ovan visar hur du bäst går tillväga med baket.

10 minuter att sätta degen + 1 dygn i kylskåp + cirka 1 timme att kavla och grädda.

Deg:

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 15 dl vetemjöl + lite mjöl till kavlingen

Kristyr:

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 2 krm ättika eller pressad citron
  • karamellfärg

Redskap du behöver

• Bunke
• Kastrull
• Trä- eller plastgaffel
• Kavel
• Litermått
• Måttsats
• Pepparkaksmått
• Plåt
• Bakplåtspapper
• Elvisp
• Spritspåse i plast
• Klämma