Lär dig att göra ditt kaffe mycket godare. Vi har varit hemma hos prisbelönta baristan Emma Andersson som guidar dig till den perfekta kaffeupplevelsen. Tillsammans med konditorn Mia Öhrns härliga kakrecept fixar du lätt en egen proffsfika!

Med ganska enkla medel går det att göra riktigt gott kaffe hemma. Du kan välja att köpa en espressobryggare och bli en hemmabarista men det går också bra att satsa på några olika bryggkannor, som pressokanna eller mockabryggare, som komplement till din vanliga bryggare.

Nästa steg är mjölkskummet. Processen har två faser. Under den första fasen, som kan klaras av på bara någon sekund eller två, ska ångpipen hållas strax under mjölkytan. Målet är att skapa små bubblor. Mjölken ska helst inte passera 40 grader innan man går över till ”vispfasen” där skummet ska förädlas till en tjock sammetskonsistens. Utnyttja ångmunstyckets kraft för att virvla runt mjölkluftblandningen. Målet är att få en glänsande tjock mjölk innan temperaturen når 65 grader (stäng av ångan så fort temperaturen börjar närma sig 60-strecket). Blir mjölken varmare försämras både skum och smak.

En vanlig stektermometer är ett bra hjälpmedel för att nå ideala 60-65 grader. Men det fungerar också utmärkt att värma mjölken på spisen. Värm mjölken långsamt och vispa under tiden. Vid cirka 60-65 grader har mjölken nått “rykpunkten”, mjölkskummet har små bubblor och är mjukt och följsamt. Knacka kastrullen mot ett hårt underlag så försvinner de största bubblorna. Ju mindre bubblor, desto godare latte!

1. Kaffet. Låt kaffet vara kvar i påsen då behålls aromämnena bättre. Förvara på en mörk och sval plats.

2.Vatten. Vattnet gör skillnad! Se till att vattnet i bryggaren är färkst och kallt.

3. Mjölk. All mjölk du använder bör vara färsk och kylskåpskall.

4. Standardmjölk. Reagerar snabbt på ångningen och ger ett krämigt, blankt och tjockrinnande skum som ligger kvar länge.

5. Mellanmjölk. Har en lättare och mindre fyllig smak. Lägre fetthalt ger hårdare skum och mindre smak. Den tål värme under längre tid vilket gör det möjligt att välja tjocklek på skummet. Skummet är mindre stabilt, bör serveras snabbt.

6.Lätt- och minimjölk. Ger ett fluffigare och  flyktigare skum. Kaffesmaken blir mer framträdande, starkare. Mildare specialkaffeblandning passar till dessa mjölksorter.

Den perfekta latten börjar med kaffet. Det gyllenbruna skummet, creman, ska täcka espressons hela yta. Om den är för tunn har något gått fel.

Om du inte har en kaffemaskin: Blanda espressopulver (frystorkat snabbkaffe) i ett glas mjölk som värmts i mikron.
 

 

Namn: Emma Andersson.

Ålder: 23.

Familj: Mamma och pappa i Halmstad.
Gör: Regionchef för Stureplansgruppen.

Aktuell: Vann Beige Award 2007 och kom femma i Latte Art VM. Är medlem i Baristalandslaget och vann med dem nordiska mästerskapen.
Hobby: Tycker om att laga mat och måla.

Dricker på morgonen: Bryggkaffe med mjölk.

 

 

 

 

 

Kakor till kaffet

Här är konditorn Mia Öhrns kakrecept:

Fattiga riddare med blåbär

Flapjacks

Chokladkaka med nötter och fikon

NUVARANDE Så gör du godaste latten
NÄSTA Vi törstar efter mer vin… kunskap