Så gör du godaste hamburgaren – bästa recepten från experten

Vi bad grundaren av Phil’s Burger – Philip Örtegren – dela med sig av sina bästa recept på hamburgare. Får vi fresta med en saftig halloumiburgare med avokado och picklad rödlök, en lyxig hummerburgare med basilikadressing och regnbågsrom, eller varför inte en cheeseburgare deluxe!

FAKTA:

Namn: Philip Örtegren

Ålder: 43 år

Familj: Sambo och tre barn

Bor: Lidingö

Yrke: Grundare av hamburgerkedjan Phil’s Burger som i dagsläget har sex restauranger

Aktuell med: Storsatsar på dryck med lansering av ett nytt dryckeskoncept

Framtidsplaner: Göra Phil’s Burger till en internationell kedja

 

Philip Örtegren är en riktig hamburgerfantast och har utvecklat sina hamburgerskills över lång tid. Man säger att om man gör någonting i över 3000 timmar så blir man expert. Philip är expert på hamburgare.

Därför bad vi just honom att ta fram tre goda recept på burgare av olika slag. Han fick fria händer och valde att göra en klassisk, en vegetarisk och en lyxig variant med hummer och rom.

Philip
Philp Örtegren är hjärnan bakom hamburgerkedjan Phil’s Burger Foto: Isabelle Filling

 

Här nedan kan ni ta del av Philips recept på en den lyxiga hummerburgaren med basilikadressing och regnbågsrom, den klassiska cheeseburgaren tillagad enligt konstens alla regler samt den vegetariska halloumiburgaren med avokado, picklad rödlök och krispig friterad sötpotatis.

Hummerburgare
Foto: Isabelle Filling

Lyxig hummerburgare med basilikadressing och regnbågsrom

Ingredienser:

1 hummerstjärt

0,5  dl pankomjöl

1 ägg

0,5 dl mjöl

4 små shitakesvampar

1 msk rengnbågsrom

1 wonton

1 cm salladslök

bröd

Dressing

en liten näve basilika

1 msk mirin

salt

3 msk olja

1,5 dl majonnäs

0,5 dl parmesanost

Gör såhär:

1. Dressing: mixa basilika, olja och mirin till en slät kräm. Blanda sedan i majonnäs och finriven parmesan. Salta efter smak.

2. Fritera won-ton skivan  i 190 grader tills den hårdnat, lägg åt sidan

3. Stek shitakesvampen i lite smör, lägg åt sidan.

4. Mjöla hummerstjärten och doppa i ägget. Rulla den sedan i pankomjölet så hela hummern täcks. Fritera stjärten i 190 grader i cirka 30-40 sekunder. Låt vila.

5. Stek båda brödskivorna i extrasaltat smör.

6. Bygg ihop burgaren: Lägg en klick dressing på topp och bottenbröd. Lägg shitakesvampen på bottenbrödet. Skiva hummerstjärten och lägg medaljongerna på shitakesvampen.

Lägg rom och finstrimlad lök på hummern följt av won-ton skivan och toppbrödet.

Klart!

cheeseburgare
Foto: Isabelle Filling

Philips cheeseburgare deluxe

Ingredienser

2 x 100 g  Black Angus kött (bringa 30%, högrev 70%)

4 skivor cheddarost

2 msk Hellmans majonnäs

4 skivor saltgurka

5 ringar silverlök

bröd

Gör så här:

1. Forma köttbittarna till två bollar och pressa ner i stekpannan så att de blir cirka 1 cm tjocka, helst med en köttpress men det går lika bra med botten på en mindre kastrull.

2. Salta och peppra ovansidan och vänd efter cirka 1 minut.

3. Salta och peppra igen och lägg på två ostskivor på varje köttbit.

4. Låt steka i ca 1 minut till innan du tar köttet ur pannan och låter det vila i cirka 2 minuter.

5. Stek båda brödbitarna i extrasaltat smör.

6. Bygg burgaren: Lägg en klick dressing på topp- och bottenbröd, cirka 1 msk på vardera. Lägg lökskivorna på bottenbrödet följt av båda köttbitarna. Lägg på fyra skivor saltgurka och avsluta med toppbrödet.

Klart!

halloumiburgare
Foto: Isabelle Filling

Halloumiburgare med avokado och friterad sötpotatis

Ingredienser:

1- 2 skivor halloumi

1 dl sötpotatis

5 skivor picklad rödlök

avokado

salladsblad

bröd

Dressing:

2 msk

1 tsk srirachasås

1 tsk honung

1 krm vitlökspulver

salt & peppar

Gör så här:

1. Pickla rödlöken. Blanda 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten i en kastrull. Koka upp och lägg i löken som ska koka i 30 sekunder och låt svalna.

2. Finstrimla sötpotatisen med en mandolin och fritera på 190 grader i cirka 40 sekunder tills den blir krispig och får färg. Låt vila.

3. Stek halloumin gyllenbrun

4. Stek båda brödbitarna i extrasaltat smör.

5. Bygg burgaren: dressa topp och bottenbröd med 1 msk dressing vardera. Lägg 4 skivor avokado på bottenbrödet, lägg 5 ringar picklad rödlök på avokadon och lägg på hallomiskivan. Toppa med sötpotatisen och ett salladsblad och avsluta med topplock.

Klart!

I nästa nummer av Allt om Vin kommer en längre intervju med Philip Örtengren där han bland annat berättar om lanseringen av deras nya dryckeskoncept och avslöjar sin stora passion för att dricka gott vin till hamburgaren. I butik 18 maj!

Res till Champagne 19-22 oktober och lär dig allt du behöver veta om champagne

champagneresa