Sverige har världens största konsumtion av ketchup. Trots att ursprunget är ostasiatiskt har vi gjort den till vår och använder den till de klassiska vardagsfavoriterna. Att göra egen ketchup är guld värd. Prova en gång och det blir svårt att fortsätta köpa färdig i butiken. Här är ett gott recept!

Recept på egen ketchup

25 min – till 3 dl:

 • 5 röda tomater
 • 1 liten gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2 dl vitvinsvinäger
 • 1/2 dl tomatpuré
 • 1/2 dl farinsocker
 • 1 msk worcestersås
 • 1 tsk salt
 • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

 1. Skålla och skala tomaterna. Skär dem i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg tomater lök, vitlök, vinäger, tomatpuré, socker, worcestersås, salt och peppar i en kastrull.
 2. Koka upp och låt alltsammans sjuda ca 20 min. Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav.
 3. Låt ketchupen kallna och förvara den i kylskåp så håller den flera veckor.

Ketchupens historia

V

i äter två kilo ketchup per person och år i Sverige. Med det är vi ledande på ketchupätning i världen! USA har flest varianter, men vi äter mest. Inte minst i grilltider åker flaskan fram som ett självklart tillbehör till både korv och hamburgare. Utbudet på ketchup-hyllan har både förändrats och ökat drastiskt de senaste åren. Jalapeño-ketchup av märket Texas Longhorn trängs med Felix Texas Smokey Hickory. Den riktiga konnässören har så klart ett eget recept.

Ketchup består av tomatpuré, vinäger, socker, salt och kryddor som till exempel kryddnejlika, ingefära och kanel.

I Kina fanns på 1600-talet en sås gjord på fermenterad fisk och kryddor som hette ketsiap. Indonesien hade kecap ikan och ketjap, en soja med ganska tjock konsistens. Den söta varianten heter ketjap manis, den salta ketjap asin. Namnet ketchup kommer från dessa asiatiska såser. Brittiska upptäcktsresande fattade smak för ketsiap och tog med sig den hem. Där utvecklades den åt några olika håll, och så föddes till exempel worcestersåsen. Ofta tillsattes mycket socker och vinäger för att passa den europeiska smaken.

I Amerika, där man älskade tomater, publicerades ett recept på tomatketchup i kokboken ”Sugar House Book” 1801. Då hade den från Peru härstammande tomaten mött den asiatiska såsen, och ketchupen som vi känner den var född. 1869 grundade Henry J Heinz sin fabrik och började tillverka ketchup i stor skala som introducerades 1876. Enligt Heinz är det samma recept man använder  i dag. Till Europa kom ketchupen långt senare, helt enkelt för att man trodde att tomaten var giftig.

I Sverige introducerade Felix sin tomatketchup 1956, och 1960 kom Slotts med sin variant. Felix står för den största delen av försäljningen; var fjärde sekund säljs en flaska Felix-ketchup i Sverige.

Lars-Erik Jönsson, som kallas för Mr Ketchup, är brand manager på Orkla Foods, som äger Felix. Han berättar att hela deras produktion av ketchup sker i den lilla orten Fågelmara i nordöstra Blekinge.

– Det som driver konsumtionen är att vi i Sverige använder ketchup till pasta. I andra länder äter man till större del pastasåser. Nu vill folk kunna välja, och det är därför det kommer så många nyheter på ketchuphyllan som de med olika smaksättningar och sötad med stevia, till exempel.

NUVARANDE Så gör du egen tomatketchup
NÄSTA Därför kan tomater hålla dig frisk