Så går det till bland Krav-hönsen

Höns är lika hönsiga oavsett om de lever med sex andra hönor eller tretusen andra hönor. I alla fall på en Krav-gård.

Hönorna sprätter omkring och och lägger sina ägg i syrenbuskar eller under trappen, utan att tänka på vare sig räven eller höken. Höns är hönsiga – oavsett om de lever i en grupp på sex stycken eller tretusen stycken. Det märker i alla fall hönsbonden Gunnar Arnesson på Björreds ekoägg. Han och hans fru Maria har haft bara höns på sin gård sedan 2001 och det är bruna Kravägg som produceras på deras gård.
– Det är faktiskt bara tre procent av de ägg som produceras över huvud taget som är bruna. Men jag tycker om dem, de är fina och goda, säger Gunnar Arnesson.

Speciellt med bruna ägg

Fast brunvärpande höns ställer en del krav på foder och de tål inte allt. Hönsen äter spannmål och gräs. Men det räcker inte.
– Vi odlar havre och ger dem som komplement till köpefoder, som innehåller mest vete. Vi tycker det fungerar bäst för bruna höns. Det är vår egen erfarenhet. De mår bra av det och fungerar i gruppen.
Hönsen går som de vill, ute på gården i sin inhägnad, eller inne i stallarna. Fast de är ganska kinkiga, är det för varmt stannar de inne och om det regnar vill de inte heller vara ute. Inne har de sittpinnar, ströbädd och reden där de värper sin ägg, ungefär ett ägg per dygn. Det tar upp till trettio timmar för en höna att producera ett ägg. Men sedan går det undan ut till konsumenten.
– Vi gör hela kedjan själva. Vi leverar till ett antal ICA-butiker här i närheten och dessutom till lanthandeln i Romelanda, han säljer mycket ägg. En av finkrogarna i Göteborg köper också våra ägg, säger Gunnar.
Trenden att köpa närodlat håller i sig och det märker bönderna av.
– Det är som att dammluckorna har öppnats, säger Gunnar, och det finns inget slut!

 

Texten kommer från boken ”Matresa i väst” av Louise Hamilton. Det är en bok med reportage och recept från västsvenska gårdar (Gullers förlag.