Kaffekulturen i Sverige håller att förändras. Nu är det bönan det hänger på och inte den påkostade kromade maskinen. - Glöm alla dyra kaffemaskiner, säger baristan och kaffeexperten Christoffer Levak.

Förr i tiden hade varje hem en egen kaffekvarn, men det färdigmalda kaffet tog helt över marknaden. Sedan kom kaffemaskiner med höga prislappar.
 – Glöm den dyra kaffemaskinen om du ändå bara har vanligt bryggkaffe, säger nu baristan Christoffer Levak. Färdigmalet kaffe har inte kvar några aromer.
 – Många vet inte att ett öppnat kaffepaket tappar aromen på bara 10 minuter, säger han.

Satsa på en kvarn

Han uppmanar i stället kaffeintresserade att satsa på en hederlig kaffekvarn som maler böner.
 – Du får vad du betalar för men för 1000-lappen får du en riktigt bra kvarn, säger han. Till kaffekvarnen ska man sedan köpa färska bönor.
  – För bra kaffe måste det vara färska bönor, ofta säljs bönor en kilos-paket. Då tappar kaffet aromen ungefär en vecka och ett kilo räcker till kanske 100 koppar och mer, säger Christoffer. Så satsa på små paket med färska bönor.
För att sedan brygga kaffet krävs inget mer än en presskanna. Finns att få tag på för en hundralapp.
 – Koka upp vatten och pressa. Du kommer att få nya vänner för att du gör så gott kaffe, säger Christoffer.

Har många aromer

Kaffe har runt 800 aromer och man kan hitta alla möjliga toner i kaffe, det beror helt på var det odlas och hur det odlas, vem som hanterar det och så vidare. Den senaste trenden i kaffevärlden är att precis som med whisky och vin köpa bönor efter gård, det kallas också singel estate, ungefär som whiskysorter kallas singel malts.
 – Ett exempel är en gård i Etiopien som odlar sina kaffebönor på väldigt hög höjd tillsammans med citrusträd, som skyddar bönorna mot solen. Men citrusen ger också smak åt kaffet senare och kaffet får citrustoner, berättar Christoffer Levak.


Det går att lära sig att känna smaker i kaffe på så kallade cuppings, det är som en vinprovning fast med kaffe.

 

 

 

 

 

 

 

Baristan Christoffer Levak.

Så gör du bäst kaffe

  1. Använd en kaffekvarn.
  2. Använd färska bönor.
  3. Köp mindre förpackningar bönor.
  4. Använd en presskanna.
  5. Bjud vänner och njut!
NUVARANDE Så får du bäst kaffesmak
NÄSTA Läge för en smörgåstårta