Om du vill duka ett bord ekologiskt så är det både enkelt, billigt och väldigt vackert.

  1. På bordet. Som duk kan du till exempel välja en dyrare linneduk av svenskt lin, en duk i ekologisk bomull eller helt enkelt en second-hand duk, en gammal gardin eller mormors gamla broderade vita dukar.
  2. Porslinet. Alla typer av engångsartiklar i blekt papper är en onödig belastning. Välj inte pappersservetter utan satsa på snygga linneservetter som du kan använda middag efter middag. Har du ingen snygg servis finns det många vackra tallrikar att fynda på loppis, eller titta på blocket och auktioner.
  3. Disken. För att vara riktigt ekologisk ska man också tänka på hur mycket disk det blir. Räcker det med ett glas på middagen? Vinet kanske kan hällas upp i mindre dricksglas istället. Kan man äta förrätten med händerna? Andra sätt att äta på är att använda maten som bestick, såsom selleristavar eller knäckebrödsskivor.
  4. Dekorationer. Här finns mycket att förändra. Det kommer fler och fler ekologiska snittblommor, men de måste å andra transporteras till ditt bord. Titta istället utomhus. Finns det äpplen, löv, blomkål eller kanske sättpotatis? Allt kan bli väldigt vackert i små terracottakrukor, eller i potatislådor av trä, tillsammans med lite halm. Löv kan du strö över bordet tillsammans med några kvistar från en björk. Det går också utmärkt att dekorera med färska kryddor som sedan ska användas till maten som serveras. Körvel, basilika, salvia, alla är vackra växter som kan stå mitt på bordet i krukor eller i en större grupp täckt med halm eller löv.

Höstpynta

Broccolibuketter i terracottakrukor.

Sättpotatis i en trälåda.

Sensommarblommor såsom gulmåra att sätta i höga vaser.

Lönnlöv som du kan sprida ut på bordet, eller knyta ihop till buketter – eller göra en krans av.

Kastanjer att lägga i en skål, eller strö ut på bordet.

Ris från blåbär och lingon att göra buketter av.

NUVARANDE Så dukar du helt ekologiskt
NÄSTA Vilka är VM-kvalets matvinnare?