Vodka är den ryska nationaldrycken, det är känt. Och det handlar inte om findrickande i cocktails direkt...


Du vet redan
det här men ryssarna är bäst i världen på att dricka vodka. I absoluta tal dricker de dryga 9 liter alkohol per år och med det ligger de 4 i världen i drinkstatistiken. Mycket av det är vodka även om det konkurrerar med ölen. Faktum är att de båda dryckerna ofta dricks ihop – vodkan sköljs ned med lite öl.

Vodka är egentligen bara två saker, vatten och alkohol, men trots detta så har spriten blivit en kär livsstilsprodukt, svenska explorer och Absolut är inte de enda vodkor som lyckats skapa en rejäl efterfrågan på den enkla produkten.


I Ryssland
finns det fler vodkasorter än vad du vill hålla koll på men är du sugen på att dricka ryskt så har du all möjlighet i världen, även här hemma. Stolichnaya är det du ska köpa då, det är den enda ryska vodkan som du hittar på Systembolaget. Smirnoff då? Är inte den rysk? Jo, från början var det en rysk produkt men den är idag brittisk och ingår i det gigantiska dryckesföretaget Diageo.


Ska du dricka
vodka på ryskt vis så är det inte så mycket finlir som gäller. Häll upp vodkan i ett glas, skåla och drick ur. Mer än så är det inte. Och så skölj efter med öl – det finns ett uttryck i Ryssland som lyder: "vodka utan öl är lika med bortkastade pengar". Hur det är med det får vara upp till var och en.
 

 

 

  • Experternas senaste fynd – 7 tips

 

 

NUVARANDE Så dricker ryssarna vodka
NÄSTA Ensaimadas med choklad