Så dricker du i påsk

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell vet hur du ska dricka i påsk. Här är hennes smarta tips.

Funkar det med vin till ägg och sill?
Nej, hårdkokta ägg krockar med vinets smak och får det att smaka metalliskt och hårt.  Och ättikslagen som sillen är inlagd i, är alldeles för dominerande med vin. Till ägg och sill passar öl och snaps bäst.     

   
Vilken är bästa aperitifen i påsk?

Bubbel! Ett glas kallt, torrt mousserande vin är en lätt och fräsch aptitretare. Testa nya Arniston Bay Brut (7860) för 69 kr från Sydafrika. Vill man ha en lite påskig touch på det hela, häll 1 cl orange curacao, 1/3 apelsinjuice och 2/3 mousserande vin i ett champagneglas och garnera med en skiva apelsin. Drinken heter Mimosa.


Vad ska jag dricka till påsktårtan?

Ett litet glas av den italienska citruslikören Limoncello di Capri (781) är superläcker tillsammans med en tårtbit. Intensiv och frisk citrussmak och fin, gul färg. Servera väl kyld. 179 kronor för en flaska à 50 cl.


Jag får migrän av rödvin – kan jag dricka vitt till lammsteken?

Javisst, det fungerar alldeles utmärkt. Men tänk på att välja ett kraftfullt vitt vin, gärna med kryddighet från fatlagring. Australiensiska Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay (16443) för 69 kr är ett exempel.

Länkar

 

Gunilla tipsar om viner – varje vecka

 

Vita boxar – till laxen

 

Röda viner – till lammet