Så dina egna grönsaker

Inget är godare än egna odlade grönsaker. Det är både nyttigt och kul att dra upp morötter och gurkor, sallat och bönor. Här får du tips på några av nyheterna.

 En av årets trädgårdstrender handlar om miljö, ekologi och klimat. Självklart då att odla sina egna grönsaker. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Snickra ihop några odlingslådor eller köp pallkragar, målar du dem blir de lika fina som egengjorda. Sätt några rader med morötter i olika färger, sallat, rädisor, rödbetor, persilja och gräslök.
Blanda gärna in några blommor. Tagetes och ringblommor är klassiskt. Vips, så har du skapat en potager, det är franska för en extra fin köksträdgård.
På en ställning bredvid kan du odla störbönor och blomsterbönor. Det ger höjd och ser snyggt ut. Tomater och gurka passar i växthuset. Eller så odlar du några Västeråsgurkor på friland och körsbärstomater i ampel på en solig plats.
Balkongodlaren kan också odla grönsaker. Det går att odla det mesta i kruka. Använd större krukor gärna med självbevattning.
Sen är det bara att ansa och vårda innan det är dags att skörda.
Då kommer belöningen och du känner man dig lycklig och klimatsmart. Egna ekologiska grönsaker – nästan gratis. Kan det vara bättre?
Här får du tips på några av nyheterna för kökslandet i årets frökataloger.

Köp frö på nätet

Nätet är suveränt när det gäller att hitta fröer. Här är några nätbutiker med spännande sorter.

 •  Impecta har många gamla beprövade kultursorter av grönsaker som odlats länge, men också nya sorter. www.impecta.se
  • Gourmet garage. Där finns massor av roliga italienska fröer från Franchi Sementi. Basilika, många sorter, rucola, tomater, sallat med mera.Snygga fröpåsar. www.gourmetgarage.dk
  • Kitchen Garden har ett stort utbud av franska och engelska sorter från Graines Baumaux och Kings Seeds/Suffolk Herbs. Kolla efter tomater till exempel. www.kitchengarden.se
   • Jennys frön och sånt. Här finns Plants of Distinctions fröer och fröer till ovanliga grönsaker från Estland och Ryssland. www.fron-och-sant.se
    NUVARANDE Så dina egna grönsaker
    NÄSTA Nu slåss kanalerna om Tina