Så bygger du din egen vinkällare

Drömmer du om en egen vinkällare? Se hur det trånga källarförrådet förvandlades till en läcker vinkällare med rader av välsmakande vin.

Har man lite plats över är det lätt att bygga en vinkällare.
I det här huset fanns ett fönsterlöst utrymme i norrläge med jämn temperatur under en trappa. Lite vit färg, nya klinker på golvet och en platsbyggd hylla för liggande förvaring av flaskorna var allt som behövdes. Det blev också plats över för en skafferihylla.
Egentligen är inte platsen speciellt viktig, men vinet trivs bäst om rummet är mörkt och svalt och har en hög luftfuktighet.
– Det optimala rummet har en medeltemperatur av 12–14 grader med en luftfuktighet på 70 procent, säger Andreas Kjörling, sommelier på Kjörlings dryckeskonsult i Stockholm. Förutsättningarna är lätta att uppnå i en specifik vinkyl eller i en gammal fuktig källare, men i en lägenhet eller hus utan källare är det svårare.

Viktigt med temperaturen

– Det finns alltid utrymmen som lämpar sig bättre än andra för att lagra vin. Det absolut viktigaste är att vinet ligger mörkt och stilla. Glöm kunskapen om att vinflaskorna ska snurras. Det gör man endast i Champagne när man tillverkar mousserande vin, säger Andreas Kjörling som nyligen släppt boken ”Det sydafrikanska vinet” och som snart kommer med en ny upplaga av boken ”Det italienska vinet”.
Det är viktigt att temperaturen är konstant. Vin som förvaras i en högre rumstemperatur mognar fortare och därför rekommenderas en lägre temperatur för vin som kräver lång lagring. Luften ska vara fuktig för att korkarna inte ska torka och påverkar egentligen inte vinet alls. Det bästa stället i en lägenhet är utan tvekan längst ner en garderob som man sällan öppnar eller varför inte i vindsförrådet? Men det förutsätter att låset är bra och grannarna håller sig utanför.

Finns färdiga vinkylar att köpa

Det finns förstås färdiga vinkylar att köpa. Räkna med mellan 5 000 och 20 000 kronor för en väl fungerande kyl som sväljer mellan 30 och 200 flaskor.
– Men vad du än gör så förvara inte vinet i ett kylskåp av äldre modell. Gamla kylskåpskompressorer vibrerar konstant och risken är att vinet skakar sönder. Både färg och smak faller ur vinet och bildar fällning på botten av flaskan, säger Andreas Kjörling.
Kontrollera att kylen har olika temperaturzoner, gärna från 7 grader upp till 18 grader så att du kan använda kylen för att få rätt serveringstemperatur. Luftfuktigheten bör också hålla en konstant nivå runt 70 procent. Glöm inte att välja en kyl som är luktfri. Ett aktivt kolfilter håller vinerna fria från luktangrepp. Trähyllor är bättre än metallhyllor.
Energiförbrukningen är en annan viktig aspekt och totalförbrukningen bör ligga på maximalt 200 kWh/år, men ju lägre desto bättre – och billigare.

Köpa vinkyl på nätet:

Det finns också en hel del tyska internetsajter som erbjuder försäljning till Sverige. Fraktkostnaderna börjar på 500 kronor men inköpspriset är å andra sidan mycket billigare.

Mer kunskap om vin

Så mycket kostade vinkällaren

  • Klinker (Höganäs) + fix & fog 1 000 kronor
  • Färg Nordsjövit 500 kronor
  • Brädor till hylla, spik, skruv  1  000 kronor
  • Lampor, 600 kronor
  • Elarbeten, 1 500 kronor

TOTALT   4  600 kronor