I annonssamarbete med MIELE

Vi är många som vill ta det där magiska steget från amatörkock till nästa kulinariska nivå. Eller åtminstone få känna oss som ett proffs hemma i köket ibland. Men hur når man dit? Kocken Fredrik Lindh berättar varför en smart ugn kan bli din bästa språngbräda.

Här finns allt du behöver veta om Generation 7000 kombiångugn

Med kombinationen passion och tålamod kan du komma väldigt långt som hemmakock.

Det anser Fredrik Lindh som tidigare arbetat på anrika Operakällaren och hos nyskapande restaurangkoncernen Grupp F12. Idag leder han event och matlagningskurser för Miele.
– Utvecklingen av intelligenta ugnar och hällar har också skapat väldigt fina förutsättningar för att lyckas i köket.

miele_fredrik

Ugnen blir din hjälpreda

Fredrik Lindh vill särskilt lyfta fram kombiångugnen som den kanske snabbaste och bästa hjälpredan för att bli en proffskock på hemmaplan. Ugnen ingår i Mieles nya Generation 7000-satsning och finns i olika designlinjer för att passa olika variationer av kök.
– Alla förinställda program är gjorda av kockar. Det fina med den nya, intelligenta generationen av ugnar är att de kan fungera som en hjälpreda i köket.

Vilka är då de främsta fördelarna med en kombiångugn? Fredrik Lindh listar 5 smarta och smidiga funktioner.

• Kombifunktionen varmluft och ånga – ger perfekt resultat

Genom att tillföra ånga bibehåller rostade rotfrukter sin form utan att skrumpna under tillagningen. Om du grillar eller steker exempelvis fettsnåla styckbitar som fransyska eller ett helt innanlår, kan du också puffa in lite ånga. Köttet behåller mer vätska och blir mörare.

tastecontrol

• TasteControl – för optimal smak

En funktion som stoppar tillagningen vid exakt rätt tidpunkt. TasteControl är ett förinställt program som ser till att värmen stängs av, ugnsluckan öppnas en aning och ugnens kyls ner. Detta medför att maten inte eftersteks i ugnen och riskerar att bli torr. Efter 15-20 sekunder har ugnens värme redan sjunkit med 50 grader.

• Ångkoka – och behåll aromer samt näringsämnen

Det kanske främsta skälet till att skaffa en kombiångugn är hälsofördelarna. Du kan till exempel enkelt ångkoka grönsaker, vilket innebär att såväl aromer som näringsämnen stannar kvar i rätten.

• Sous Vide – gör maten extra smakrik och hälsosam

Med Sous Vide-programmet kan du tillaga fisk, kött, grönsaker och frukt i en vakuumförpackad påse på en lägre temperatur under längre tid. Maten blir då inte bara extra smakrik, du bevarar även dess mineraler och vitaminer samt utseende och form. Maten kokar så att säga i sin egen vätska; man kan säga att du confiterar den.

20000160157.lowres

• Automatikprogram – en intelligent assistans

Med Mieles automatikprogram blir det enkelt att laga till en måltid med flera komponenter, eftersom du inte behöver hålla reda på olika tillagningstider och temperaturer. Du knappar bara in alla komponenter i din måltid, exempelvis lax, grönsaker och ris och följer instruktionerna i displayen.

Här finns allt du behöver veta om Generation 7000 kombiångugn