Så blir du en mästare vid grillen

Sommaren är inte över. Bli en grillmästare. Stjärnkockarna ger Expressens läsare sina bästa recept.

Sommar, sol och grillfest. En sak är säker, vi älskar att grilla.
– Tänk dig själv att få ställa dig i solskenet att laga mat i stället för i köket som alla andra dagar på året. Det är också lite spänning och dramatik med värmen och glöden som man ska bemästra, säger Jonas Borssén, grillmästare.

Vanligaste grillmissen som vi gör?
– Börjar grilla för tidigt innan glödbädden är perfekt. Den måste vara askgrå i färgen och det får inte slå eldflammor. Man måste vara tålmodig och vänta in glödbädden, säger Jonas Borssén.
– Den ska ha samma färg som en raggsocka.

Och allt går att grilla. Fisk, grönsaker och kött.
– Det finns underbara färska grönsaker nu på sommaren som är fina att grilla. Färsk lök och färska små rödbetor blir som en dröm så här års, säger Carl-Jan Granqvist, stjärnkrögare och matprofessor.

Hämtar upp fisken ur sjön
Eller varför inte dra upp din egen fisk?
– Det härliga med sommaren är att man har allting runt omkring sig. Spenaten, mangolden, och potatisen hittar jag i trädgården och fisken har jag hämtat upp ur sjön. Det är underbart, säger stjärnkocken Leif Mannerström.

 Stjärnkockarna ger sina bästa recept

Jonas Borssén, kock och författare.

Kronärtskockor i foliepaket

Kött och grönsaker i foliepaket

Digestivesandwich

Susanne Jonsson, kock, konditor och matkreatör.

Grillade vildsvinsribs med honung och ingefära

Bakad potatis med gräddfil och knaperstekt bacon

Snabb coleslaw

Hajkbananer 2.0 (med chokladkola)

Leif Mannerström, utsedd till kockarnas kock 2007 (3:e gången). Hade Bruce Springsteen som gäst på sin restaurang Sjömagasinet i Göteborg.

Halstrad/grillad gösfilé

Carl-Jan Granqvist, krögare, vinkännare och professor i matkonst. Tidigare chef för Grythyttans gästgivaregård.

Enkla färska grönsaker med valfritt tillägg

 

Så grillar du säkert i sommar

  • Var utomhus på en säker plats.
  • Ta för vana att ha en trädgårdsslang eller en hink vatten i närheten.
  • Engångsgrillar blir mycket varma på undersidan och kan orsaka bränder i bänkar och bord av trä eller markvegetationen. Placera dem därför alltid på obrännbart underlag.
  • Eltändare är ett säkert och miljövänligt sätt att tända. Om du använder tändvätska, välj en miljövänlig produkt och följ bruksanvisningen.
  • Spruta aldrig på mer tändvätska om du tänt grillen och tror att det inte brinner. Det kan ändå brinna en låga som knappast går att se.

Källa: räddningsverket