Saknar du jäst men är sugen på nybakat bröd? Allt om Mat tipsar här om alternativ till jäst när du vill baka eget bröd.

Hur bakar man bröd om man saknar jäst? Det finns faktiskt flera bra alternativ som gör att du enkelt kan baka ditt eget bröd trots avsaknad av färsk jäst eller torrjäst. Här listar vi fyra alternativ på hur du bakar bröd utan jäst.

  1. Baka bröd på surdeg. Att använda surdeg för att få brödet att jäsa är en gammal beprövad bakkonst. Och det bästa är att du själv kan göra surdeg från grunden som du sedan ”matar” eftersom och på så sätt alltid har surdeg hemma.
  2. Baka bröd med bikarbonat. Bikarbonat kan användas ungefär som bakpulver och används ofta i filmmjölksbröd, morotskakor, muffins och bananbröd. Bikarbonat har lång hållbarhet och är drygt vilket gör att bara en liten mängd behövs i bakningen.
  3. Baka bröd med bakpulver. I nästan alla söta bakverk som inte kräver jäsning används bakpulver – i allt från sockerkaka till kladdkaka och scones. Det finns också recept på frukostbröd och matbröd där bakpulver används för att lyfta det man rört eller vispat ihop vid gräddning.
  4. Baka bröd utan jäsmedel. Det finns bröd du kan baka utan vare sig jäst, surdeg, bakpulver eller bikarbonat. Fröknäcke är ett exempel och det finns mängder av goda varianter med olika smaker att baka. Även energibars och olika typer av raw-food bakverk gör du utan jäst och bakpulver.

Här hittar du recept på bröd du kan baka utan jäst!