Rullande kafé med cupcakes

Här hittar du tre recept från Emelie Erlandsson som är en riktig Cupcake- fantast. Hon älskar amerikanska bakverk och kör runt med en Cupcakebil i Sverige.

CITRONCUPCAKES MED JORDGUBBSFROSTING

12 stycken

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulverextrakt
60 g osaltat smör
1 dl standardmjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk rivet citronskal
Jordgubbsfrosting:
250 g osaltat smör rumstempererat
500 g (1 pkt) florsocker
4 msk jordgubbssylt
1 tsk rivet citronskal
hushållsfärg
Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust
och fluffigt. Smält smöret och blanda ner mjölken i det smälta smöret. Rör ner blandningen i äggvispet. Blanda mjöl, bakpulver och salt och
sikta ner i blandningen lite i taget. Rör till en jämn smet. Tillsätt rivet citronskal. Sätt muffinsformar i muffinsplåt och fyll med smet ungefär till hälften. Grädda cirka 13–15 minuter. Lägg muffinsen på ett galler, låt svalna. Frosting: Rör det rumstempererade smöret slätt och blanda ner florsocker och vaniljpulver. Rör slätt och tillsätt jordgubbssylt. Vispa i cirka 5 minuter tills krämen blir fluffig. Tillsätt citronskal och eventuellt hushållsfärg. Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen.

DEVILS FOOD CUPCAKES

12 stycken

2 ägg
3 dl mjöl
2 dl farinsocker
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulverextrakt
2 dl vatten
1 dl vegetabilisk olja
1 msk vitvinsvinäger
Chokladfrosting:
I sats smörkrämsfrosting
(se recept vaniljcupcakes)
8 msk kakao
2 msk kaffe

1 Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Blanda resten av ingredienserna i en annan skål. Häll vätskan över de torra ingredienserna. Rör blandningen slät. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till hälften med smet. Grädda i cirka 15–17 minuter. Ställ på ett galler och låt svalna. Rosting: Rör ner kakaopulver och kaffe i smörkrämsfrostingen och rör slätt. Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen.

VANILJCUPCAKES MED SMÖRKRÄMSFROSTING

12 stycken

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulverextrakt
60 g osaltat smör
1 dl standardmjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
Smörkrämsfrosting:
250 g osaltat smör rumstempererat
500 g (1 pkt) florsocker
4 msk standardmjölk
1 tsk rivet citronskal
hushållsfärg
Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt. Smält smöret och blanda ner mjölken i det smälta smöret. Rör ner blandningen i äggvispet. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i blandningen lite i taget. Rör till en jämn smet. Sätt muffinsformar i muffinsplåt och fyll med smet ungefär till hälften. Grädda cirka 13–15 minuter. Lägg muffinsen på ett galler och låt svalna. Frosting: Rör det rumstempererade smöret slätt och blanda ner florsocker och vaniljpulver. Rör slätt och häll i mjölken. Vispa i cirka 5 minuter tills
krämen blir fluffig.Tillsätt citronskal och eventuellt hushållsfärg.Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen.

Emelies portabla café

Man tror knappt sina ögon när Emelies
cupcakebil kommer rullande. I blommig klänning slår hon upp sitt portabla kafé.

Emelie Erlandsson fick idén med ett rullande kafé fick när hon under vintern, utan lycka, letade efter en kafélokal att hyra i centrala Göteborg.
– Jag hade just startat företaget Liten kaka och ville nå ut till folk med det jag tycker är det kanske allra godaste av bakverk – cupcakes, säger Emelie med ett skratt.

Emelie blev förtjust i cupcakes när
hon arbetade i London. Väl hemma i Sverige gick hon i giftastankar och ville ha en cupcaketårta till bröllopet, som på vänners bröllop i London. Men ingenstans i Sverige tycktes någon baka just cupcakes. Med en gedigen utbildning
i marknadsföring och varumärkesfrågor
såg hon sin chans att förverkliga en dröm. Emelie hade länge längtat efter en bärande idé till ett ”starta-eget-projekt”.
– Jag har bakat sedan barnsben. Alltifrån jitterbugg till kanelbullar, så jag kände mig inte främmande att baka cupcakes, berättar Emelie.
Under sin mammaledighet provbakade
hon och skapade egna recept. Ganska snart hittade hon ett bageri att hyra in sin verksamhet i och började ta emot beställningar.

Cupcakebilen rullar från plats till plats under hela sommaren. Några dagar i Fjällbacka, några i Göteborg, för att rulla vidare till Skåne och sedan upp mot Stockholm.

 

TOPPADE MUFFINS

•En cupcake är en lättbakad liten bakelse. En sockerkaksmuffin garnerad på olika sätt med frosting av cream cheese, smörkräm, maräng eller glasyr. Cupcakes ska inte förväxlas med amerikanska muffins som ofta äts till frukost och är matigare och större. Baka gärna cupcakes i muffinsformar i muffinsplåt, då riskerar de inte att flyta ut. Blir det frosting över går den bra att frysa in.

NUVARANDE Rullande kafé med cupcakes
NÄSTA Syrliga, smarriga inläggningar