Roy Fares vann Årets konditor

Men en skapelse i klassiska smaker från Mellanöstern tog konditorn Roy Fares hem segern i Årets konditor 2010.

Årets konditor 2010 avgjordes på Chokladfestivalen på Nordiska museet på fredagen. Vinnaren är Roy Fares, som vann med motiveringen att han skapat ett drömlikt utförande, spännande skyltfönster och ett berättande som ger en upplevelse i tusen och en natt.  En mycket glad Roy Fares skrek ut sin glädje när det stod klart att han vunnit.
 – Jaaa!
Och svaret på den klassiska frågan: Hur känns det:
 – Helt fantastiskt!
Roy hade skapat en tårta som han kallade Aladdin som bland annat bestod av pistagenötter och persikokompott. Han hade också gjort en bakelse som han kallade Jasmin. Vid sidan av äran kommer  vinnaren att få 40 000 kronor i stipendium som kan gå till resa eller utbildning.

Många tjejer som tävlar

På andra och tredje plats kom Anicka Larsson och Cajsa Lindberg, två av tre tjejer som tävlade i finalen. Tävlingen som sådan drar faktiskt fler tjejer än killar, till skillnad från tävlingen Årets kock som nästan domineras av män.
 – Det är mest tjejer som går på utbildningarna också för konditor, och det är spännande eftersom det historiskt varit ett manligt yrke. Det kanske är det kreativa i yrket som tilltalar tjejer, säger Martin Lundell vd Sveriges bagare och konditorer.
– Stämningen bland konditorer och bagare är också ofta roligare, och mindre konkurrensmässig, säger han och berättar att bagare kan dela med sig av sina bästa recept och tips, vilket även finalisterna till denna tävling gjorde.
Intresset för årets tävling har varit rekordstort med fler inskickade bidrag än någonsin.
 – Fortsätter det så här får vi kanske börja med deltävlingar nästa år, säger Magnus Johansson, tävlingens general.

Så funkar tävlingen

  • Temat för året var sagor och fabler, alla finalister hade valt ett känt sagotema och skapat utifrån det. På fem timmar skulle de göra tre tårtor var, två för tio personer och en för sex personer. De skulle också göra en modern variant av en klassisk bakelse samt ett hemligt bakverk de fick redan på kvällen innan. I år blev det hemliga bakverket en klassisk biskvi på ett modernt sätt.
  • Årets Konditor är det svenska mästerskapet för konditorer. Tävlingen anordnades första gången 1988 av Arla och sedan 2003 avgörs den i samband med Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare och ett stipendium på 40 000 kronor.

Relaterade artiklar

    NUVARANDE Roy Fares vann Årets konditor
    NÄSTA Sju sorters cheesecake