Det finns vin för dig som ofta får ont i huvudet av rött vin. Ett vin med mindre tanniner och histamin är lösningen.

Vin med lite tanniner. Tillhör du dem som lätt får ont i huvudet av rödvin? Ja, inte av för mycket rödvin utan av vinet i sig. Då kan det finnas ett alternativ.

Ken Creek är ett australiskt rött vin med ett reducerat innehåll av tanniner och histamin – ämnen som ofta ger allergiska reaktioner eller huvudvärk. I vita viner är histaminhalten betydligt lägre vilket gör att många kan dricka vitt utan att få obehagssymptom, symptom som det australiska vinet sägs motverka:

6351, Ken Creek Australien 99:-, 750 ml

Ken Creek har funnits på Systembolaget sedan förra året men nu flyttas det från beställningssortimentet till ordinarie sortiment – ett tecken på att många har tagit det till sig.

Och visst, ett rödvin som inte ger ont i huvudet är väl bra i sig – men hur smakar det? Ja, vinexperten Gunilla Hultgren Karell ger det följande omdöme: ”mjukt, saftigt med drag av söt lakrits”.  Kanske kan passa?

Om den minskade nivån av histamin och tanniner verkligen är verkningsfullt är inte fullständigt klarlagt, vetenskapen är av olika åsikter i frågan.