Amerikanska forskare har funnit ämnen i rött vin som skrämmer bort tandtrollen. Nu ska de ta fram ett nytt slags munskölj, gjort på druvrester.

Tänderna kan bli fula av rödvin men nu visar forskning att vissa ämnen i rödvinet i själva verket är bra för tänderna, skriver TT. Det är amerikanska forskare som funnit belägg för att rött vin skrämmer bort karies, bakterien som orsakar hål i tänderna. Det här betyder inte att vi ska skölja munnen med rött vin istället för floour. Vin innhåller alldeles för mycket syra och socker för att fungera som skydd. Det som är bra för tänderna är så kallade polyfenoler, ämnen som har lovande antibakteriella funktioner som biter på karies. Polyfenolerna kan inte döda karies med avväpna dem och förstöra deras förmåga att bilda biofilmer, som är bakteriekolonier runt tänderna.

Cabernet franc var bäst

Vad forskarna nu hoppas på är att använda sig av polyfenolerna till en ny slags munskölj. Den ska framställas av rester av blå druvor efter vinframställning. Skalet och resterna innehåller nästan lika mycket polyfenoler som vinet självt men är mycket billigare att använda för munsköljstillverkning.
Undersökningen visade att druvan Cabernet Franc innehöll mest polyfenoler, tätt följt av Pinot noir.

NUVARANDE Rött vin tar död på karies
NÄSTA Maten som doftar Provence