Rött, rött, rätt!

Vin till risotto, fläskkotletter eller revben? Jajamen, Gunilla Hultgren Karell vet vad som krävs.

Varje vecka tipsar vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell om fem röda toppviner och fem vita toppviner, varken mer eller mindre. Här har du de första röda februari, bedömda och klara för test i ditt eget kök. Eller matsal. Eller var du nu vill.


Campolieti Ripasso 2007
, (6792), Italien, 85 kronor

En gammal goding i fin form. Smak som påminner om torkad frukt, dyra kryddor och har bra koncentration. Utmärkt gott till en risotto med karljohansvamp.
5 getingar!
 


Ecologica Shiraz 2008
, (6512), Argentina, 189 kronor

Tilltalande box med skogshallon, lakrits och lite örter i smaken. Passar till exempelvis grillade fläskkotletter med ratatouille.
4 getingar!


KWV Pinotage 2007
, (2029), Sydafrika, 73 kronor

Mörkfruktigt med rökig och kryddig smak. Ganska mjuk framtoning. Gott till en lammkorv med ugnsrostade grönsaker.
4 getingar!
 


Cline Zinfandel 2007
, (22283), USA, 89 kronor

Smakrikt och följsamt med mogna, mörka plommon, vanilj och lång, lite het eftersmak. Till kryddiga revben med coleslow.
4 getingar!
 


Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2008
, (16510), Chile, 188 kronor

Ett trevligt vin med mjuk, saftig smak med inslag av vinbär och örter. Till en grönsakspaj i all enkelhet. 
3 getingar.