Rötmånaden börjar vanligtvis i slutet av juli. Men i år ser det annorlunda ut, på grund av rekordvärmen. Här får du tips som håller maten fräsch i sommarvärmen och minskar matsvinnet.

När börjar rötmånaden?

Rötmånaden i Sverige börjar vanligtvis i slutet av juli.

Vad som avgör om och när det blir rötmånad är temperaturen, och i juli brukar den svenska sommaren vara som varmast. Det stämmer dock inte i år. Rekordvärmen har ändrat på de vanliga spelreglerna och vi har faktiskt haft rötmånad sedan början av sommaren, enligt Livsmedelsverket.

Vad innebär rötmånaden?

Under rötmånaden ökar risken för att maten blir dålig. på grund av värme och hög luftfuktighet. Skadliga bakterier och mögel trivs nämligen i varma och fuktiga miljöer – likt de som råder i slutet av juli och under augusti.

LÄS MER: 11 saker du aldrig ska förvara i kylen

Hantera kött under rötmånaden

Förvara maten svalt – 3 tips

Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan man minska både matsvinnet och risken för att bli sjuk under rötmånaden. Enligt Livsmedelsverket ska du alltid:

  • Hålla maten kyld från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att känsliga råvaror håller sig kalla.
  • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, + 4 grader är lagom.

LÄS MER: Så blir du (garanterat) av med bananflugor

Ha rätt temperatur i kylskåpet

Hantera maten rätt – med god hygien

För att undvika matförgiftning är det också viktigt att man hanterar maten korrekt när sommarhettan ligger på som värst. Både innan, under och efter tillagningen av dina råvaror. Här ger Livsmedelsverket sex tips på hur man med försiktighet kan hantera mat under rötmånaden.

  1. Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.
  2. Kontrollera var i kylskåpet det är som kallast med en termometer och placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är exempelvis köttfärs och färsk fisk.
  3. Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Det är inte bra om matvaror åker in och ut ur kylskåpet.
  4. Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska de knivar och skärbrädor du använt noga.
  5. Använd inte samma fat och redskap till den färdiga maten som du använt till rått kött eller kyckling.
  6. Genomstek alltid kyckling och köttfärs.

LÄS MER: 6 knep som gör att maten håller längre

Tvätta händerna under rötmånaden

Hur länge pågår rötmånaden?

Rötmånaden i Sverige brukar vara till slutet av augusti.

Det kan kännas som en evighet, men det finns hjälpmedel som förmildrar omständigheterna. Likt en kylväska. Det kan vara en väl värd investering för att hålla maten fräsch och vattnet svalt. Dessutom kan våtservetter hjälper till att bibehålla en god hygien, oavsett om du befinner dig på stranden, på landet eller i båten.

NUVARANDE Rötmånad – så håller du maten fräsch i värmen
NÄSTA Bästa morteln? Provköket har testat – här är vår favorit