Glöm fint bordskick. De mest lyckade middagarna sker om du struntar i etikettsreglerna enligt experten Antonia Stackelberg. – Det behövs inga fina viner, säger hon.

Författarinnorna Antonia Stackelberg och Camilla von Otter har gått på hundratals middagar. Vissa av dem har blivit supertrevliga, medan andra har varit ganska tråkiga.
För några år sedan började de spionera på tillställningarna och försökte att lista ut varför bjudningarna blev som de blev.
Nu har de sammanställt resultatet i ”Festikettboken”.
– Kärnproblemet till tråkiga middagar är att det blir för fint. Man använder för mycket vett och etikett, säger Antonia.
Så hennes råd är:
Häll på vin i gästernas glas utan att fråga, skippa trerättersmiddagen och lägg absolut inte på en vit linneduk.
– Människor blir inte roliga framför en sjötunga och ett fint chablisvin. Nuförtiden är det hårdvaluta att ses och då är man inte intresserad av artighetsframträdanden.

Göm klockorna

Hon rekommenderar i stället att man lagar en bastant gryta, tar bort alla klockor och gör det lagom mysigt. Värden får gärna överraska och bjuda på hämtpizza.
– Med våra tips kan man till och med få en mussla att prata, säger Antonia Stackelberg.

Förbered gästerna

Matexperten Cathrine Schück håller delvis med Antonia och Camilla von Otter om att för fint kan bli tråkigt. Men hon tycker att det beror på vilken tillställning det är.
– Om man ska fira en femtioårsfest eller ett bröllop är det trist att servera korv med bröd. Jag tycker att det handlar om att förbereda gästerna på vilken sorts bjudning det handlar om. Människor gillar inte att vara uppklädda som bara den och sedan bli bjudna på linsgryta, säger Cathrine Schück.

Bästa tipsen

Så här ska du göra för en lyckad middag enligt
Antonia och Camilla:

  • Långsmala bord och hårda stolar gör det pratigare runt bordet. I mjuka stolar blir människor ofta dästa.
  • Gör absolut en bordsplacering. Gästerna vill att du bestämmer. Placera dem gärna trångt intill varandra.
  • Ta bort klockorna runt middagsbordet. Det är inte meningen att man ska påminna gästerna om tiden. Ett trick är att även klistra  på ett klistermärke på gästernas klockor.
  • Ställ inte blommor eller höga ljusstakar på bordet. Det stör konversationen om man inte kan se varandra ordentligt.
  • Om ni ska gå ut efter middagen, förboka en  taxi och klubben.

 

NUVARANDE Roligare fest utan etikett
NÄSTA Här är nya supermaten