Robert Eriksson är inte bara chokladmakare, han är torpare också och njuter av livet i den sörmländska idyllen. När han bjuder på middag är det ekologiska råvaror och choklad som gäller. Härligt lyxigt!

Vår värd Robert Eriksson står i trädgårdslandet och plockar sallad. Grillen brinner för fullt utanför verandan. De små druvtomaterna mognar längs en södervägg, äppelträden dignar av frukt, de många örterna har vuxit sig stora och buskiga under sommaren och i trädgårdssängarna finns det gott om olika sorters sallader.
Den lilla taxen Volter hälsar  nådigt på oss. Inne i det snövita köket doftar det av nyskördade tomater, vitlökar och örter.
Vi hälsar på hos en chokladmakare som har många kok på spisen samtidigt. Två butiker bär hans namn, Robert E’s choklad, och åtskilliga uppskattade chokladkurser innebär en tillvaro som tidvis går i expressfart.

För några år sedan mognade  beslutet fram att satsa på en motpunkt till livet i stan. Robert har nu haft torpet i fyra år, ett ägarskap som inneburit såväl förverkligande av visioner och en uppbränd motorsåg…

Planerna är många, men Robert tar det lugnt och hinner med att ta tillvara på livet. Han bjuder gärna vännerna på god mat och dryck när lusten faller på.
Ofta står många smårätter på det vita köksbordet: Några grillade grönsaksrätter, örtkryddade pilgrimsmusslor och havskräftor, lite fin saftig kycklingfilé smaksatt med bland annat flädersaft och zucchinisoppa med parmesanflarn. Den röda tråden är ekologiska råvaror av högsta klass, egna örter, lyx och choklad!

Robert väljer ekologiskt så långt det är rimligt, både för kroppen, själen och samvetet – och för att det smakar mer.
Örter smaksätter allt från drycker till pralinerna. En favorit är att blanda alla möjliga slags örter med olika slags sallader.
Lyxen då?
– Vi är så dåliga på att unna oss, att tillåta oss det goda i livet, i det här ögonblicket, som ju är det enda vi har, menar Robert.
Och choklad är en självklar ingrediens för den som vill njuta av livet. Robert smaksätter gärna mat med choklad.
– Choklad är ju en produkt från jorden som går jättebra att kombinera ihop med mycket. Pröva till exempel att krydda en olivtapenade, viltsåsen, tomatsoppan och lammet med en 85-procentig choklad, föreslår han.

Gästerna anländer och serveras äppelmust kryddad med verbena. Solen skiner in genom köksfönstren och inspirerar till en glad och lång lunch.
Dagens söta avrundning blir dels en äppelsoppa som serveras med en chokladsticka, och dels en plommonkompott med mörk, len chokladmousse.
Lagom till desserten trummar regnet mot fönstren, men vår njutning är ändå total. För det här torpet inbjuder alla sinnen till sköna möten. Här och nu.

Gillar sitt torp

Namn: Robert Eriksson.
Ålder: Trettio plus.
Familj: Ja, och taxen Volter.
Yrke: Chokladmakare som driver egna butikerna Robert E’s Choklad i Stockholm.
Bor: I Stockholm och i ett torp i Sörmland.