Rivstarta hösten med rätt mat

Med GI-meny kan du gå ner upp till två kilo i veckan, eller fyra kilo på två veckor och bli av med ditt sockersug.

Det här ska du äta

Ät enligt denna meny i minst två veckor, men max sex veckor. Menyn innehåller minimalt med kolhydrater, i stället äter du mycket protein och nyttigt fett. Ät tills du blir mätt, 4–5 måltider per dag.
Tänk på att dricka mycket vatten, ät gärna linfrön och loppfrön eller fibertillskott som är bra för magen.
Komplettera också gärna med en multivitamintablett eller C–vitaminbrus.

Menyn nedan är matförslag och inte färdiga recept. För recept – sök i vår databas. Eller läs mer på www.giviktkoll.se

Dag 1

Frukost: Omelett med cheddarost, skinka, tomat, paprika, lök. Eller smakrika korvar, kalkonkött, ostar, räkor, musslor, svamp. Du kan också röra i lite keso, grädde eller crème fraiche. En kopp kaffe eller te och ett glas C-vitaminbrus.
Lunch: Grillad kyckling med grönsallad.
Med GI–metoden är det helt okej att äta skinnet om du tycker att det är gott.
Middag: Stekt laxfjäril, sallad och rikligt med citron- eller hollandaisesås. Du kan också välja honungsvinägrett, gräddfil med lite färsk gräslök eller en örtsmaksatt crème fraiche.
Mellanmål: Rostade valfria nötter.
 

Dag 2

Frukost: Yoghurt, cirka 2 dl, med nötter, solrosfrön och torkade aprikoser. Gärna ett kokt ägg.
Välj yoghurt eller filmjölk med så lite kolhydrater som möjligt, max 5%. Normalt är det de något fetare (3%), ej smaksatta varianterna som klarar gränsen.
Lunch: Ägg- och tonfiskröra med majonnäs och gurka. Du kan välja en mindre fet majonnäs, men kolla så att den inte innehåller mer kolhydrater. En burk tonfisk blandad med två till tre ägg är bra.
Middag: Grillad eller stekt kotlett med ugnsbakade grönsaker – squash, blomkål, paprika och lök. Toppa grönsakerna med lite fetaost och svarta oliver.
Mellanmål: Proteinsmoothie, choklad.Den mättar ordentligt, ökar förbränningen och stimulerar muskeltillväxten.
 

Dag 4 

Frukost: Äggröra på två till tre ägg med parmaskinka, tomat, lök och paprika.
Lunch: Kallrökt lax på bädd av spenat utrörd med lite crème fraiche eller majonnäs. En tomat och en bit ost. Droppa över rikligt med citron och peppra.
Middag: Fetaostfyllda lammfärsbiffar med pestosås.
Mellanmål: En frukt, till exempel apelsin, grapefrukt, äpple eller päron.
De flesta frukter innehåller 10–15 g kolhydrater. Men i banan är det ungefär dubbelt så mycket. Eftersom frukt innehåller så mycket kolhydrater bör du äta max en om dagen. Du kan även byta ut frukten mot något annat mellanmål.
 

Dag 4

Frukost: Två kokta ägg. En halv smörgås av mörkt fiberrikt bröd med smör och ost.
Lunch: Het rostbiffssallad.
Middag: Gorgonzolafilé med valnötter. Fläsk-, kyckling- eller oxfilé går bra.
Mellanmål: Yoghurttallrik med valfria nötter, gärna rostade. Med fördel kan du också lägga till andra frön och linser.
 

Dag 5

Frukost: Yoghurt- eller filtallrik med skivor av ett halvt äpple eller en halv apelsin. Toppa med nötter. Gärna ett kokt ägg.
Lunch: Sallad, förslagsvis grekisk sallad, eller tonfisksallad.
Om du har kvar gorgonzola och valnötter kan du lägga med det i salladen.
Middag: Förrätt: Kycklingvingar.
Varmrätt: Fisksoppa med aioli.
Dessert: Några bitar mörk choklad med hög kakaohalt (minst 70 procent).
Mellanmål: Proteinsmoothie, jordgubb.
 

Dag 6

Frukost: Ägg Benedict.
Lunch: Räkor stekta i vitlökssmör.
Middag: Förrätt: Ägghalvor med laxröra.
Varmrätt: Grillad eller stekt entrecôte med gorgonzolaost och sallad.
Lägg osten på köttet när det är färdigstekt eller gör en god sås på crème fraiche eller grädde. Toppa gärna med valnötter.
Dessert: Kaffeglass.
Mellanmål: Blandade nötter, ca 50 gram.
 

Dag 7

Frukost: Stekt bacon med ägg, stekt svamp, grillad tomat och basilika.
Lunch: Krämig kycklingsoppa.
Middag: Svärdfisk under getosttäcke.
Mellanmål: En frukt: apelsin, grapefrukt, äpple eller päron. Om du vill ha ytterligare något mellanmål, välj något från menyn.

Här är hela programmet för alla fem veckor.

Byt mat efter sex veckor

  1. Efter max sex veckor med menyn börjar du successivt lägga till kolhydrater med lågt GI i kosten.
  2. När du nått din målvikt äter du en bra kombination av kolhydrater med lågt GI (ca 40 procent av det dagliga energibehovet) protein (30 procent) och nyttiga fetter (30 procent).