Riesling regerar i Alsace

Reser du till franska Alsace hittar du viner som har en speciell karaktär. Särskilt klimat, blandad kultur och en bra jordmån för rieslingdruvan borgar för en stark upplevelse.

Alsace ligger i norra Frankrike, på gränsen till Tyskland och området har ömsom varit tyskt och ömsom franskt. Men vinerna i Alsaceområdet har varken tyskt eller fransk karaktär, utan de har hittat en helt egen. Den mest odlade druvan är riesling, och vinkännaren Bengt Frithiofson menar i boken ”Välkommen till vingården” att det är i Alsace man hittar de bästa rieslingvinerna.

Stora skillnader i klimat

Rieslingdruvan kan anta helt olika och lika smakfulla karaktärer beroende på vilken jord den växer i. Och naturen i Alsace är väldigt varierande. På ena sidan finns Rhendalen med lerig jord från flodbanken och på andra sidan ligger skogsklädda sluttningar. Skillnaden är stor i temperatur mellan de olika områdena och det här påverkar förstås vinerna, som får det varmt i dalen trots det nordliga läget. Värmen gör vinerna mer kraftfulla än tyska viner på samma druva.

Tyskt kök i Frankrike

I staden Strasbourg, som rymmer cirka 400 000 invånare, kan du bland annat se EU:s parlament och det gotiska katedralen Notre-Dame. I Strasbourg och i hela området kan du upptäcka det elsassiska köket – som är en tysk historia. Maten påminner om tysk mat, men översatt på franska och den passar självklart mycket bra ihop med dem elsassiska vinerna. Traditionella rätter är surkål, foie gras, gåslever och pajer.

Vad vet du om riesling? Här är en snabbkurs!