Några mil utan för Halmstad har Riccardo Boggian skapat sitt eget glassparadis – World of Riccardo. Här på Möllegård har han förverkligat barndomsdrömmen om en egen gelateria.

Riccardo hade som liten en egen glassmaskin och började tidigt drömma om att en dag bli glassmakare precis som sin farfar. Recepten som användes i farfaderns glasstillverkning några mil utanför Venedig var från gammal venetiansk glasstradition.
Samma recept använder sig Riccardo av än idag, om än något modifierade så de ska passa modernare glassmaskiner. Men grundidén är densamma, att göra glass på färska ingredienser utan tillsatser.
– Utvalda, färska ingredienser och en stor portion kärlek är byggstenarna i min glass, säger Riccardo på klingande svenska med stark italiensk brytning.
Det tog många år innan Riccardo förverkligade sin dröm om en egen ”gelateria”. Han utbildade sig efter gymnasiet till italiensk glassmästare och jobbade en del med sin gamle farfar.
Studier till civilingenjör tog honom till Berlin och ekonomistudier till London. Där började han som ingenjör i ett stort engelskt företag med förgrening i Sverige. Jobbet inom den engelska koncernen tog Riccardo till Sverige. Med förtjusning började han inse att svenskar älskar glass, kanske lika mycket som italienarna. År 2006 tog Riccardo steget att starta sin glasstillverkning mitt på den Halländska landsbygden. De färska utvalda råvarorna kommer ofta från närliggande odlingar och mjölkprodukterna från det loka mejeriet Wapnö.
Planera ett glasstopp hos Riccardo om du är ute och semesterkör på E6 i sommar. Om du inte är en av sommarens 23 000 besökare på World of Riccardo kan du göra din egen italienska glass hemma. Leva & Bo bjuder på fem specialgjorda recept Riccardo gjort till våra läsare.

Mascarponeglass med röda bär

Rosa Grapefruktsorbet

Aprikos & yoghurt-glass med kanel

Bananglass

Moccasemifreddo

”Hallonsorbet är min favorit”

Namn: Riccardo Boggian.
Ålder: 46.
Familj: fru Sylvie från Belgien.
Bor: Möllegård utanför Halmstad.
Gör: Driver sin egen gelateria.
Favoritglass: Hallonsorbet.

NUVARANDE Riccardos glassparadis
NÄSTA Snabbt och enkelt med bulgur