Resan går till Rioja

Planerar du att resa till Rioja? Här har du tips och nätadresser som kan hjälpa dig att genomföra din resa.

Finns det något vinområde som har så starkt fäste hos svenskarna som Rioja? Under en tid var riojavinet nästan synonymt med rödvin i Sverige och även om intresset mattats något så håller sig försäljningen av spanska, röda viner fortfarande högt uppe på försäljningslistorna.


Riojavinet har förändrats.
Det som tidigare var en ganska självklar personlighet som man kunde lita på, på gott och ont, har utvecklats i en mängd olika riktningar. Experimentella vinmakare har skapat ett mer spännande vin, ett vin för framtiden. Samtidigt finns det traditionella vinet kvar och lockar fortfarande många vinälskare.


Precis som vinet
har förändrats så har även området där det skapas förändrats. De senaste tio åren har den traditionella jordbrukskulturen fått sällskap av en modern dito och dessutom har vingårdarna, bodegorna, låtit bygga uppseendeväckande fastigheter som signalerar framåtanda, ambition och, kanske, galenskap.


Denna modernitet
har även gjort området tillgängligare för vinälskare. Numera kan man besöka mängder av bodegor, testa vin och äta god mat. Rioja har blivit ett turistmål av rang. Är du sugen på att resa dit hoppas vi att denna webbguide kan hjälpa dig på vägen.

 

Vinerna och druvorna


Rioja är det enda
området i Spanien som fått den högsta klassifikationen gällande kvaliteten av vinet, den så kallade DOC. Det står för Denominación de Origen Calificada och betyder ungefär "ursprungsbetecknat område med kvalitet".


Det är framförall
t röda viner som görs i Rioja, omkring 90 procent av vinet som produceras är rött. Alla viner delas in i olika vintyper beroende på hur länge det lagrats och hur länge vinet legat på fat. Vintyperna är som följer: Jóven eller Cosecha, Crianza, Reserva eller Gran Reserva.  Ofta har de olika vintyperna jämställts med vinets kvalitet men det handlar mer om hur och när vinet ska användas än en ren kvalitetsbeteckning.


Druvorna som används
i vintillverkningen i Rioja är tempranillo, mazuelo, garnacha och graciano (blå druvor) och viura, malvasia riojana och garnacha blanca (vita). Dessa var de enda som fick användas fram till 2006 men sedan dess har man tillfört fler druvor på prov.

 

Området som turistmål


Rioja-området har
utvecklat sin turism mycket de senaste åren och parallellt med vinturismen har man skapat andra möjligheter för de tillresande turisterna. Man har skapat cykelleder och vandringsleder och bland annat så går den världsberömda pilgrimsleden till Santiago de Compostela genom Rioja, möjlig att vandra för alla som vill hänföras av tradition och historia.

 

Hur och när?

Resan dit gör du enklast via flyg och du flyger helst till Bilbao, därifrån är det uppåt två timmars resa med bil till Rioja-området. Flera flygbolag flyger dit men det krävs ett byte av flyg på vägen, olika var beroende på vilket flygbolag du väljer. Priserna varierar beroende på när du vill resa.


Den bästa tiden
att resa dit varierar givetvis på vad du är mest intresserad av att se på resan.Gillar du den intensiva perioden då vinskörden tas in och intensiteten är som störst, då är det hösten som gäller. Gillar du värme men inte hetta och vill komma när det är lite lugnare, ja då väljer du senvåren.